ilustrační obrázek

Pobočky Lipky projdou modernizací

25.1.2023 14:30
Fotovoltaických elektráren a modernizace se dočká školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka.

Na plánované projekty je potřeba dvacet milionů korun. Čtyřmi miliony se má podílet Jihomoravský kraj, o zbývající prostředky bude žádat na Ministerstvu životního prostředí ČR, schválili dnes (25. ledna 2023) radní.

Osm milionů by mělo jít na modernizaci a ekologizaci pobytového vzdělávacího centra a vybavení pro klimatické vzdělávání na pracovišti Jezírko. „Počítá se se zateplením budovy, fotovoltaickou elektrárnou, rekonstrukcí osvětlení, novou regulací otopné soustavy, vertikální zelenou stěnou nebo pilotním provozem kompostu živočišného odpadu z gastro provozu pracoviště,“ vyjmenoval radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Kvalitnější zázemí získají i ostatní pracoviště Lipky. Za dalších dvanáct milionů korun by se mělo pořídit třeba tepelné čerpadlo, zateplit střecha na Kamenné nebo vybudovat nový sklad výukových pomůcek a zahradní učebna v Rozmarýnku. „V rámci ekologizace budov chceme jít lidem příkladem, a proto plně podporujeme tato opatření i na krajských budovách. Zařízení environmentálního centra Lipka dostanou například fotovoltaickou elektrárnu, tepelné čerpadlo a zelené střechy,“ vyzdvihl náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec.