ilustrační obrázek

Solární panely na střechách ředitelství správy a údržby krajských silnic

25.1.2023 19:00
Fotovoltaická elektrárna vznikne ještě letos také na střechách areálu ředitelství Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje v Brně v ulici Ořechovská. Projekt ve středu 25. ledna 2023 schválila krajská rada.

„Zařízení za téměř 3,5 milionu korun včetně DPH bude tvořit celkem 146 kusů fotovoltaických panelů o výkonu 410 Wp. Celkový instalovaný výkon fotovoltaického systému bude činit 59,86 kWp,“ popisuje podrobnosti projektu krajský radní pro oblast dopravy Jiří Crha. Jak následně dodává, kraj se s žádostí o finanční podporu tohoto záměru obrátí na Program Životní prostředí Státního fondu životního prostředí ČR – stát by tak s jeho realizací mohl pomoci částkou 2,8 milionu korun.

„Energetický management Jihomoravského kraje směřuje ke stále větší realizaci fotovoltaických systémů, jakožto ekologického zdroje energie. Elektrárna v Horních Heršpicích bude vybudovaná na střechách dvou objektů. Součástí uvedeného projektu je také instalace bateriových systémů pro akumulaci elektrické energie,“ dodává náměstek pro životní prostředí Lukáš Dubec