ilustrační obrázek

Začala zimní Olympiáda dětí a mládeže

22.1.2023 21:30
Skvělá atmosféra panovala v neděli 22. ledna 2023 při slavnostní zahájení jubilejní 20. Olympiády dětí a mládeže.

Na stadion v Hradci Králové přivedli mladé sportovce hvězdní vlajkonoši, uvítal je olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. O medaile se bude v Královéhradeckém kraji bojovat až do čtvrtka 26. ledna.

„Olympiáda dětí a mládeže je největší multisportovní akce u nás, kterou za dvacet let existence prošly tisíce mladých lidí. Někteří z nich, jako například Ester Ledecká nebo Josef Dostál, se dostali i na velkou olympiádu a pro některé zůstala Olympiáda dětí a mládeže největší sportovní akcí v životě. S tímto vědomím se se také snažíme každý ročník ODM připravit,“ říká místopředseda ČOV zodpovědný za Olympiádu dětí a mládeže Filip Šuman.

Výpravu Jihomoravského kraje přivedla na úvodní ceremoniál do hradecké ČPP arény krasobruslařka Eliška Březinová. „Zahájení se mi moc líbilo a je pro mě velká čest být vlajkonoškou kraje.“ Výprava čítá 86 nadějných sportovců z celého kraje, kteří během slavnostního zahájení sledovali olympijskou vítězku ve snowboardcrossu Evu Adamczykovou, jak zapaluje oheň.

Sportovní klání mladých talentů oceňuje i hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich: „Mládežnické olympiády mají skvělou atmosféru. Když tohle zažijete, může vás to nakopnout k dalším výkonům. Držím palce našim mladým sportovcům z jižní Moravy. Věřím, že pořádně proženou i týmy z tradičních zimních regionů.“

V posledním ročníku zimní verze ODM byl Jihomoravský kraj velmi úspěšný, celkově se umístil na bronzové příčce. O největší bodový příděl se postaraly krasobruslařky, které byly dokonce nejlepší z celé republiky.

foto - Zimní olympiáda dětí a mládeže, zahájení 00
foto - Zimní olympiáda dětí a mládeže, zahájení 01.jpg