ilustrační obrázek

Miliony na rozvoj cyklistiky v regionu

12.1.2023 8:00
Další rozvoj cyklistiky a cykloturistiky v regionu nebo údržbu cyklistických komunikací na jihu Moravy i letos podpoří Jihomoravský kraj. Příslušné dva dotační programy schválili krajští radní na svém středečním jednání (11. ledna 2023).

„Na podporu této oblasti tolik důležité pro rozvoj turistiky a také ekologického charakteru dopravy na jihu Moravy jde celkem 20 milionů korun. Konkrétně na rozvoj cyklistiky a cyklistické dopravy v kraji jsme vyčlenili 17 milionů korun, na udržování čistoty cyklistických komunikací a také na úpravy běžeckých lyžařských tratí přispěje kraj 3 miliony,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Dotační program s celým názvem Podpora rozvoje cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji v roce 2023 se dělí celkem na tři dotační tituly: Cyklostezky, kde je maximální výše dotace na jeden projekt 1,5 milionu korun, v případě dotačního titulu Cyklistická infrastruktura jde o 300 tisíc a stejná maximální výše dotace je v případě podpory vzniku Projektové dokumentace.

Jak následně dodal náměstek hejtmana, kraj nyní nově podporuje především cyklostezky místního významu namísto cyklostezek na národních a krajských koridorech. „Pro naši spolupráci s obcemi a městy je to mimořádně důležitý dotační program. Zvyšujeme tak společně podíl nemotorové dopravy a zlepšujeme dostupnost území. Nezanedbatelný je rozvoj cestovního ruchu v daných oblastech a využití komunikací a tras pro horská kola k rekreačním účelům. Ale jeho realizace často zvyšuje také samotnou bezpečnost cyklistů. V oblasti hustého automobilového provozu a úseku častých nehod totiž cyklostezky mnohdy řeší nejen dálkovou cyklistiku, ale především bezpečnou dojížďku do školy nebo do zaměstnání,“ dodal Zámečník.

V případě druhého dotačního programu, určeného na udržování čistoty cyklistických komunikací a úpravy běžeckých lyžařských tratí, jde především o zajištění čistoty a bezpečnosti na těchto veřejných komunikacích pro nemotorovou dopravu na území kraje – tedy na stezkách pro cyklisty, pro chodce a cyklisty, na terénních a cyklistických trasách, singletrailech, ale například také běžeckých lyžařských tratí na území Jihomoravského kraje.