ilustrační obrázek

Informace pro poskytovatele zdravotních služeb

18.3.2022 0:00

Humanitární krize a příchod uprchlíků v důsledku války na území Ukrajiny vyvolaly potřebu poskytovat zdravotní péči osobám, které se v důsledku této krize ocitnou na území České republiky. Níže uvádíme přehled metodických pokynů, manuálů a dokumentů, které se týkají problematiky posktytování zdravotní péče pro občany z Ukrajiny. 

S dotazy ke zdravotnické péči pro občany z Ukrajiny se lze obrátit na infolinku +420226201221 – volba č. 8. Linka slouží ke komunikaci v českém, ukrajinském a ruském jazyce, a to i pro případy tlumočení do českého jazyka pro poskytovatele zdravotních služeb.

Provoz specializovaných UA POINTŮ byl transformován do běžného provozu zdravotnických zařízení

Ministerstvo zdravotnictví vyhodnotilo, že zajištění péče o osoby, které do České republiky přišly v předchozích dvou letech v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině, již nevyžaduje další udržování specializovaných nízkoprahových ambulancí – tzv. UA POINTŮ – zaměřených na poskytování zdravotní péče výhradně těmto osobám. 
Provoz mimořádných ambulancí byl proto transformován do běžného provozu daného zdravotnického zařízení a toto zařízení bude nadále ošetřovat i pacienty z Ukrajiny a zajišťovat zdravotní péči v rozsahu, jakou poskytoval původní UA POINT.
Poskytovatelům zdravotních služeb doporučujeme nadále využívat grafické navigační systémy za účelem usnadnění orientace pro osoby z Ukrajiny a stejně tak používat informační materiály zpracované v ukrajinském jazyce. V případě potřeby tlumočení je možné obrátit se na infolinku 1221.

Postup poskytovatelů pracovnělékařských služeb a registrujících poskytovatelů v oboru všeobecné praktické lékařství při pracovnělékařských prohlídkách

Ministerstvo zdravotnictví vydává doporučený postup pro poskytovatele pracovnělékařských služeb a registrující poskytovatele v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost zajišťující provádění pracovnělékařských prohlídek a posuzování zdravotní způsobilosti k práci při vstupní lékařské prohlídce uchazečů o zaměstnání například ze zemí s vyšším výskytem tuberkulózy než 40 případů na 100 tisíc obyvatel, a dalších onemocnění, a to zejména z regionu Ukrajina.

Očkování

Pojištění a úhrada zdravotní péče (VZP)

Většina uprchlíků obdrží při vstupu na území ČR vízum za účelem strpění nebo za účelem poskytnutí dočasné ochrany. Po udělení víza a registrace u zdravotní pojišťovny by měl uprchlík bezprostředně získat tzv. Náhradní průkaz pojištěnce všeobecné zdravotní pojišťovny VZP ČR. Na základě tohoto průkazu se uprchlík stává pojištěncem zdravotní pojišťovny, za kterého hradí pojistné stát, pokud nemá příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti. Tento pojištěnec má právo čerpat na území ČR zdravotní péči v plném rozsahu veřejného zdravotního pojištění, tedy za stejných podmínek jako jakýkoli český občan. Nárok na plnou úhradu hrazených služeb vzniká uprchlíkům ke dni nabytí právní moci rozhodnutí o udělení příslušného víza.

Pro účely dotazů poskytovatelů zdravotních služeb ve vztahu k poskytování zdravotních služeb osobám přicházejícím na území České republiky v důsledku probíhajícího ozbrojeného konfliktu na území Ukrajiny (dále jen „uprchlík“) je zřízena centrální e-mailová adresa: pzs-ukrajina@vzp.cz.

Komunikace v oblasti poskytování zdravotní péče v českém a ruském jazyce

Pro lékaře, kteří potřebují asistenci při komunikaci s ukrajinským pacientem, je k dispozici linka 1221 – volba 8.

Ministerstvo zdravotnictví ČR pro usnadnění komunikace v oblasti poskytování zdravotní péče vypracovalo komunikační karty v českém, ruském a ukrajinském jazyce, ve formě sady otázek a odpovědí.

Komunikační karty v oblasti poskytování zdravotní péče v českém, ukrajinském a ruském jazyce
Česko-ukrajinské Česko-ruské
Dětské lékařství Dětské lékařství
Gynekologie a porodnictví Gynekologie a porodnictví
Ošetřovatelství Ošetřovatelství
Vnitřní lékařství Vnitřní lékařství
Seznam možných obtíží Seznam možných obtíží

Další informace lze nalézt na níže uvedených odkazech: