ilustrační obrázek

Medaile za pomoc po tornádu také pro armádu a policisty

17.12.2021 13:00
Po řádění tornáda pomáhali vojáci na Břeclavsku a Hodonínsku například ve skladech se stavebním materiálem nebo s odklízením sutin v obcích.

Policisté dohlíželi na bezpečnost lidí a jejich majetek, korigovali také dopravu v obcích.

Hejtman Jan Grolich dnes předal 32 medailí příslušníkům Armády ČR na Krajském vojenském velitelství v Brně (29 bronzových, 3 stříbrné). Ředitel velitelství Alois Matýzka z jeho rukou převzal medaili stříbrnou. Poté hejtman zamířil na Krajské policejní ředitelství JMK. Policisté obdrželi 43 medailí, stříbrná patří řediteli Leoši Tržilovi.

„Pomoc obou těchto složek byla zásadní. Děkuji armádě za nasazení jejích vojáků i těžké techniky nebo za zapůjčení stanů pro tamní lékaře, kteří ze dne na den přišli o své ordinace a neměli kde přijímat pacienty. Poptávka po jejich výpomoci ze strany poškozených lidí byla veliká. Policie pak dohlížela na pořádek a bezpečnost. Ani ona to neměla jednoduché. Velké díky všem,“ okomentoval dnešní předání medailí hejtman Jan Grolich.

Podle původních plánů chystal Jihomoravský kraj předání medailí za pomoc po tornádu jako velkou slavnostní akci, kde by hejtman udělil 300 medailí záchranářům, hasičům, policistům, psychologům, lidem ze zasažených obcí, firmám a dalším. Termín připadl na pátek 26. listopadu 2021. Akce se ale nemohla konat z důvodů pandemických opatření. Příležitostně už hejtman předal 29 medailí hasičům, 12 záchranářům, 6 neziskovým nestátním organizacím a 83 medailí představitelům samospráv zasažených obcí, pracovníkům městských a obecních úřadů, ale také dobrovolníkům nebo tamním dobrovolným hasičům.

foto - předání medailí armádě a policistům za pomoc při tornádu 00
foto - předání medailí armádě a policistům za pomoc při tornádu 01
foto - předání medailí armádě a policistům za pomoc při tornádu 02
foto - předání medailí armádě a policistům za pomoc při tornádu 03
foto - medaile policie 01.jpg
foto - medaile policie 02.jpg
foto - medaile policie 03.jpg
foto - medaile policie 05.jpg
foto - medaile policie 06.jpg