ilustrační obrázek

Kraj přispěje kostelu ve Křtinách na opravu varhan

16.12.2021 14:30
Částkou půl milionu korun přispěje kraj na kompletní rekonstrukci varhan v kostele Jména Panny Marie ve Křtinách. Rozhodli o tom krajští zastupitelé na svém posledním letošním jednání 16. prosince 2021.

„Naším cílem je pomoci restaurování varhanní skříně a rekonstrukci varhanního stroje, který značně poničily necitlivé zásahy a zanedbaná údržba. Varhany jsou v současné době demontovány a nepoužívají se. Probíhají na nich restaurátorské a varhanářské práce. Varhanní skříň byla v minulosti konstrukčně upravena a ve spodní části ji napadl dřevokazný hmyz. Chceme, aby se tento vzácný nástroj navrátil do podoby povrchové úpravy do stylu třetí čtvrtiny 18. století, kdy vznikly, a to včetně zlacení,“ řekl k plánovaným opravám náměstek hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch František Lukl.

Uskutečnění oprav je rozplánováno v etapách na léta 2020 až 2023. Současná omezená funkčnost varhan omezuje plné využití kostela pro bohoslužby i koncerty. „Rekonstrukcí varhan podpoříme zvýšení atraktivity kostela i celého přilehlého regionu Moravského krasu pro jeho návštěvníky,“ dodal náměstek Lukl. Kostel Jména Panny Marie ve Křtinách je národní kulturní památkou.

Celkem přijde oprava křtinských varhan na více než 8,5 milionu korun. Potřebnou částku dává dohromady tamní farnost coby majitel varhan i prostřednictvím „adopce píšťal“. Podrobnosti naleznete ZDE.