ilustrační obrázek

Příprava Agentury pro chytrý region pokračuje i hledáním ředitele

8.12.2021 17:00
Představitelé Jihomoravského kraje, Statutárního města Brna, univerzit, sdružení územních samospráv a nevládních organizací ve středu 8. prosince 2021 na kulatém stole projednali a dohodli předpokládanou strukturu a hlavní úkoly připravované agentury pro chytrý region.

Založení této agentury, která má přinést nový impuls do zvyšování kvality veřejných služeb v regionu a do intenzivnějšího zapojení regionu v komunitárních programech Evropské unie, je jedním z cílů programového prohlášení jihomoravské krajské rady na období 2020 až 2024.

"Agentura by měla být založena ve formě zapsaného ústavu v polovině příštího roku a Jihomoravský kraj podle výsledků včerejšího jednání navrhne městu Brnu, Masarykově univerzitě, Vysokému učení technickému a Mendelově univerzitě účast na vzniku agentury v postavení spoluzakladatelů. Tento model je navrhován symetricky k agentuře JIC, která se zabývá podporou inovací v podnikání, a coby "starší sestra" budoucí agentury pro chytrý region pomáhá s přípravou této nové iniciativy,“ uvedl Jiří Nantl – náměstek hejtmana pro oblast vzdělávání a strategii chytrého regionu.

Sdružením územních samospráv a některým dalším subjektům, například Nadaci Partnerství, bude navrženo, aby se na základě memoranda o spolupráci podíleli na programovém směřování budoucí agentury pro chytrý region.

„Jihomoravský kraj v současné době provádí hledání budoucího zakládajícího ředitele připravované agentury. Do výběrového řízení je zatím přihlášeno 16 uchazečů, výběr bude prostřednictvím komise se zastoupením všech budoucích spoluzakladatelů agentury zahájen v lednu 2022,“ dodal Nantl. Samotný vznik agentury coby samostatné organizace se předpokládá v polovině roku 2022.

foto - jednání k tématu Chytrý region, VIDA, 8. 12. 2021 01
foto - jednání k tématu Chytrý region, VIDA, 8. 12. 2021 02.jpg
foto - jednání k tématu Chytrý region, VIDA, 8. 12. 2021 03.jpg
foto - jednání k tématu Chytrý region, VIDA, 8. 12. 2021 04.jpg
foto - jednání k tématu Chytrý region, VIDA, 8. 12. 2021 05.jpg