Informace k roční zprávě o výsledcích finančních kontrol (FKVS)

 

Aktuální informace MF ČR k předkládání zpráv za rok 2023

(Aktualizováno 10.01.2024)

Orgány veřejné správy mají podle ustanovení § 22 odst. 2 zákona o finanční kontrole a ustanovení § 32 a § 33 prováděcí vyhlášky k finanční kontrole povinnost vykazovat výsledky finančních kontrol formou zprávy o výsledcích finančních kontrol Ministerstvu financí. Zprávu o výsledcích finančních kontrol zpracovávají orgány veřejné správy definované v ustanovení § 2 písm. a) zákona o finanční kontrole. Výjimku z této povinnosti upravuje ustanovení § 32 odst. 3 prováděcí vyhlášky k finanční kontrole, které stanoví, že zprávu nemusí Ministerstvu financí zasílat orgán veřejné správy, který v daném roce nevykonával veřejnosprávní kontrolu a nezřídil funkci interního auditu (jedná se zejména o některé příspěvkové organizace, např. základní školy, domovy sociální péče, dětské domovy apod.).

 

Instrukce pro podávání zpráv o výsledcích finančních kontrol:

Při vyplňování formuláře postupujte podle Metodického pokynu CHJ č. 8 – Náležitosti roční zprávy o výsledcích finančních kontrol za rok 2022 a dále (stav k 01.01.2024). Námi zpracovaný stručný výtah z uvedené metodiky pro obce a příspěvkové organizace je k dispozici zde

Vzorově vyplněný formulář i aktuální formulář pro tento rok si můžete stáhnout na stránkách webové aplikace ZFK Monitor Ministerstva financí.

 

Vyplněné formuláře se již nezasílají přímo do datové schránky Ministerstva financí!

 

Vyplněný formulář podávejte prostřednictvím webové aplikace ZFK Monitor: 

 

https://zfkmonitor.spcss.cz/  

 

Zde se registrujete pomocí ID datové schránky vaší organizace a nastavíte si heslo pro přihlášení. Nahrát do aplikace ZFK Monitor je možné vždy pouze aktuální formulář pro daný rok a pouze v nězměněnném formátu ".xslx".

 

Termín: 28.02.2024

 

Kontaktní osobou pro metodiku podávání zpráv o výsledcích finančních kontrol je:

Mgr. Jana Krucká

+420 257 042 290

zfk@mfcr.cz 

 

Technická podpora v případě potíží s přihlášením do webové aplikace ZFK Monitor:

servicedesk@spcss.cz.