ilustrační obrázek

Foyer krajského úřadu zdobí výstava fotografií z divokého Islandu

9.11.2021 11:00
Drsnou a zároveň fascinující krajinu Islandu zobrazuje ode dneška (9. listopadu 2021) na chodbách brněnského sídla krajského úřadu výstava fotografií pod názvem Oheň a led.

Její autorkou je Anna Stehlíková, rodačka z Třebíče, která však už 20 let žije v Brně.

Island je druhým největším evropským ostrovem, ležícím na půli cesty mezi Evropou a Severní Amerikou. Omývají ho divoké vody Atlantiku. „Ostrov má mnoho tváří. Cítila jsem sílu oceánu, všudypřítomný vítr i horkou půdu pod nohama. Viděla jsem divoké řeky, ohromné vodopády, duhy, neskutečně zbarvené hory, černý písek vulkanického původu na mořských plážích, gejzíry, sirné prameny, termální jezírka, sopky a také sníh a led. Procházela jsem stále se rozšiřující průrvou mezi dvěma kontinenty,“ vzpomíná na svoji cestu autorka fotografií Anna Stehlíková. Hlavním cílem autorčiny cesty byly Duhové hory.

Fotky z Islandu autorka, která podle svých slov u fotografování neřeší tolik technické parametry, ale spíš cit, vystavuje postupně od roku 2017. Po covidové pauze se rozhodla využít prostor krajského úřadu.

K focení se dostala v roce 2009 díky fotografce Iloně Pavlatové. „S nadšením poznávám zajímavé destinace, ale nejlépe se cítím v přírodě. Vnímám její křehkost i mocnost zároveň.  Ráda se toulám po horách. Na cestách alespoň na chvíli utíkám z reality a všedností. Dokážu tam načerpat hromadu energie a odpočinout si,“ popisuje svoji vášeň Stehlíková.  Z navštívených míst píše cestopisy, které publikuje na webu Turistika.cz a v časopise pro DPS Mikuláškovo náměstí Brno.

Výstava bude ke zhlédnutí na krajském úřadě až do 22. prosince 2021.

foto island 000
foto island 01.jpg
foto island 02.jpg
foto island 03.jpg
foto island 04.jpg
foto island 05.jpg
foto island 06.jpg
foto island 07.jpg