ilustrační obrázek

Hejtman podepsal memorandum o spolupráci na Dokumentačním centru holokaustu

5.11.2021 14:00
Memorandum o spolupráci při realizaci projektu Dokumentační centrum holokaustu na Moravě mezi Jihomoravským krajem a Nadačním fondem pro zbudování a provozování centra stvrdil včera (čtvrtek 4. listopadu 2021) svým podpisem hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Dokumentační centrum holokaustu na Moravě má být trvalou připomínkou nejtemnějšího období židovských dějin, zároveň chce přinést plastický obraz celé historie židovské přítomnosti na Moravě, která se datuje od poloviny 12. století. Druhým cílem a smyslem projektu je zbudovat reprezentativní budovu, jejímž autorem bude některý z předních světových architektů.

„Na temné stránky naší historie bychom neměli zapomínat. Ponaučení je dobré předávat dalším generacím. Pokud se fakta uchopí zábavnou a interaktivní formou, přimějeme studenty lépe se zajímat o naši minulost,“ poznamenal k projektu hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Centrum, za nímž stojí spisovatel a nakladatel Martin Reiner, by mělo stát na volném prostranství naproti brněnskému hotelu Grand. V listopadu odstartuje mezinárodní architektonická soutěž. „S kolegy architekty Jakubem Kynčlem a Davidem Mikuláškem jsme se shodli, že vyzveme pět špičkových světových studií – a to už se stalo. Soutěžit by tedy měli Herzog & de Meuron, holandští MVRDV, Kengo Kuma & Associates, Cino Zucchi Architetti a Bjarke Ingels Group. Jde bez výjimky o velká jména současné světové architektury a vítěz by měl být znám zhruba v půlce května 2022,“ řekl ke svému projektu Martin Reiner.

Muzeum historie moravských Židů, které bude součástí plánovaného centra, bude mapovat celou historii židovské přítomnosti na Moravě. Chce se zaměřit nejen na smutnou historii holokaustu, ale také na doby, kdy Židé naopak hráli v životě regionu velmi významnou roli a výrazně napomohli jeho rozvoji. Plánuje připomenout slavné židovské rody a samozřejmě i místa mimo Brna, jako jsou Boskovice, Mikulov, Třebíč, ale také Holešov, Ivančice, Prostějov nebo Moravská Ostrava. „Muzeum bude zabírat zhruba dvě třetiny budovy a půjde o muzeum podobně moderní jako budova, v níž bude sídlit. Bude to muzeum multimediální, interaktivní, které nebude naštosované sbírkovými předměty, ale bude hlavně plné silných příběhů, které utkví lidem v paměti. Ve stejné budově ale bude zároveň přednáškový a projekční sál, galerie pro dočasné výstavy, knihovna, vzdělávací středisko pro děti, kavárna,“ dodal Reiner.

  

IMG08934
IMG08744