ilustrační obrázek

Jihomoravští zastupitelé schválili žádost o dotaci na projekt Pomoc seniorům a pečujícím

4.11.2021 16:30
Mimořádnou dotaci ve výši 100 000 Kč pro spolek Moravskoslezský kruh, z. s. na projekt Pomoc seniorům a pečujícím schválili 4. 11. 2021 krajští zastupitelé. Finanční pomoc bude využita hned ve třech oblastech: projekt „Čtyři odpovědi na pandemii“, noviny Pečujeme doma a webové poradenství.

„Dotace poskytnutá pro Moravskoslezský kruh představuje pomoc pro pečující i ty, o něž se starají. Pandemie zapříčinila mimo jiné odloučení mnoha seniorů a rodin. My se nyní snažíme tuto situaci opětovně napravit. Poskytnuté finance poputují na mnohé aktivity a projekty, které cíleně pomohou v nedostatkových oblastech sociální péče,“ říká radní pro rodinnou a sociální politiku Jana Leitnerová. 

Část dotace poskytnuté z rozpočtu Jihomoravského kraje je určena na kofinancování pořádání podpůrných skupin pro seniory, zážitkově-relaxačního odpoledne pro seniory a jejich rodiny v přírodním prostředí a pravidelné telefonické a videoporadny pro pečující a pozůstalé. Podpora těchto aktivit zajistí podporu a pomoc seniorům, včetně jejich rodin a osob o ně pečujících, podporu a obnovu mezigeneračních vztahů v rodinách a zmírnění dopadů koronavirové pandemie na tyto skupiny. Na tento projekt získal Moravskoslezský kruh, z. s. v roce 2021 shodně dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). 

Druhou oblastí podpory se staly noviny Pečujeme doma, které se soustředí především na podporu laických pečujících, kteří se starají o nesoběstačné seniory i mladší osoby se zdravotním postižením nebo dlouhodobým onemocněním. Dotace následně pokryje přípravu a vydání novin na přelomu let 2021/22.

V době koronavirové pandemie se také ukázalo, jak je pro odborníky i laiky nutné komunikovat pomocí internetu. Ze zbývající části dotace pro Moravskoslezský kruh bude proto zajištěno webové poradenství, zahrnující Právní poradnu pro opatrovníky, Sociálně-právní poradnu pro pečující a Ošetřovatelskou poradnu pro pečující.