ilustrační obrázek

Na likvidaci chemikálií přispěje kraj Kyjovu 1,5 milionu korun

4.11.2021 17:00
Na červnovou likvidaci, sanaci a odklízení nebezpečných chemikálií v Kyjově přispěje Jihomoravský kraj 1,5 milionu korun. Návrh krajských radních ve čtvrtek (4. listopadu 2021) na svém zasedání schválili i zastupitelé.

Odstraňování nebezpečných látek tehdy přišlo na celkem 2,4 milionu korun. Město Kyjov proto požádalo kraj o příspěvek. „Bylo tam několik tun chemikálií, které ohrožovaly zdraví místních, jejich majetek i životní prostředí. Moc děkujeme za dotaci, která nám pomohla eliminovat tato rizika,“ uvedl starosta Kyjova a náměstek hejtmana František Lukl.

Odhadem deset tun chemikálií, které zůstaly po bývalé varně drog, se nacházelo ve dvou objektech na třídě Komenského. Na červnovém zásahu se podílelo na 50 hasičů ze čtyř jednotek. „Byla to časovaná bomba a jenom díky skvělé práci hasičů a všech složek integrovaného záchranného systému se nikomu nic nestalo," připomněl hejtman Jan Grolich.

Dotaci na likvidaci nebezpečných látek v těchto objektech získalo od kraje město Kyjov i loni. Šlo o 223 tisíc korun, které posloužily na odstranění tlakové nádoby s chlórem.