ilustrační obrázek

Výběr škol odstartovaly Veletrhy vzdělávání

26.10.2021 14:30
V Břeclavi a Hodoníně se v říjnu uskutečnily Veletrhy vzdělávání pod záštitou krajské organizace VIM – Vzdělávací institut pro Moravu.

Veletrhy vzdělávání jsou zaměřené na žáky osmých a devátých tříd, pedagogy a rodiče žáků, kteří hledají svoji cestu po základní škole. Po roční pomlce, kdy tradiční veletrhy nahradila on-line forma, se opět uskutečnily prezenčně.

„Jsme rádi, že se oba veletrhy mohly opět uskutečnit prezenčně, protože jejich největší výhodou je účast z řad studentů vystavujících škol, kteří předávají zájemcům konkrétní zkušenosti z pohledu studenta. Nabízené obory je možné také představit žákům a rodičům na praktických ukázkách výsledků studentských prací, což přispívá v rozhodování při výběru povolání,“ komentuje Leona Sapíková – ředitelka VIM.

Letos bylo 52 vystavujících škol v Hodoníně a 45 v Břeclavi. Účast návštěvníků, tedy rodičů a dětí byla za oba dny v Břeclavi 896 a Hodoníně 1775.

„Výběr školy je velkým životním rozhodnutím, a proto se snažíme zajistit, aby rodiče i žáci měli co nejvíce informací. A příležitost mluvit se školami. Jsem rád, že jsme mohli uskutečnit již 25. ročník veletrhu vzdělávání v Hodoníně,“ zahájil veletrhy Jiří Nantl – náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro vzdělávání a strategii chytrého regionu. Kraj na konání veletrhů pravidelně finančně přispívá, letos částkou 80 000 Kč.

Žáci z devátých tříd si musí přihlášky na vybrané školy s talentovou zkouškou podat do 30. 11. 2021 na ostatní pak do 1. 3. 2022. Počet míst v prvních ročnících středních škol v Jihomoravském kraji je 15 700 , z čehož 5 500 na učňovských oborech, 7 000  na středních odborných školách a  3 100 na gymnáziích (včetně osmiletých a šestiletých gymnázií). Pouze Jihomoravský kraj zřizuje na svém území 76 středních škol, další školy jsou soukromé, obecní, nebo zřízené církví.

foto - Veletrh vzdělávání, Hodonín 000
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 02.jpg
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 03.jpg
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 04.jpg
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 05.jpg
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 06.jpg
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 00.jpg
foto - Veletrh vzdělávání Hodonín 08.jpg