ilustrační obrázek

Více parkování pro karavany na jižní Moravě

13.10.2021 11:00
Karavaning se stává stále populárnějším způsobem cestování. Covid zvedl zájem o tuzemskou dovolenou, jihomoravské kempy zaznamenaly zvýšený nápor karavanů.

Krajští radní proto chtějí rozšířit zázemí pro tento nový směr turistiky a na dnešním (13. října 2021) zasedání schválili dotační program „Rozvoj turistické infrastruktury Jihomoravského kraje – Karavanové stání“.

Cílem dotačního projektu je podpořit vznik nových karavanových stání pro obytné automobily i obytné přívěsy, a to včetně terénních úprav. Žadatelem mohou být vlastníci nebo provozovatelé kempů a rekreačních areálů, které umožňují stání obytným automobilům a obytným přívěsům a vlastníci pozemků vhodných k vytvoření těchto stání.

Celkově bylo na projekt vyčleněno 2,5 milionu korun. Minimální částka podpory je 50 tisíc korun, nejvyšší 250 tisíc korun. Spoluúčast musí být alespoň 50 % uznatelných výdajů. Za předpokladu, že by byl projekt podpořen i z Národního programu podpory Cestovního ruchu, postačuje spoluúčast 25 % (25 % dotace JMK, 50 % Národní program podpory CR).

„Přenocování v karavanech umožňuje flexibilitu a svobodu na cestách. V poslední době stoupá počet těchto karavanových turistů, a proto vnímáme potřebu parkování tohoto druhu navýšit. Tím, že je financování podmíněno spoluúčastí ze strany žadatele, jsme omezili případy, kdy by byly finance využívány neefektivně na místech, kde nejsou tolik potřeba,“ uvedl náměstek hejtmana František Lukl, zaměřený na oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.