ilustrační obrázek

Evropskou soutěž zaměřenou na šikanu ovládly dva jihomoravské projekty

11.10.2021 16:00
Bojuje proti šikaně i kyberšikaně, umožňuje jednoduše a anonymně upozornit na problémy s ní spojené, a urychlit řešení mezi žáky, učiteli i rodiči. K projektu „Nenech to být“, který vytvořili žáci brněnského gymnázia, se už zapojilo přes dva tisíce organizací a registruje přes 10 tisíc oznámení. Jeho autoři si letos připsali vítězství v národním kole Evropské ceny prevence kriminality, kam je nominoval Jihomoravský kraj.

Autoři „Nenech to být“ budou mít možnost projekt prezentovat na finále ve Slovinsku, které se uskuteční 9. prosince 2021 v rámci Konference dobré praxe.

V národním kole zabodovaly hned dva projekty nominované Jihomoravským krajem: třetí místo získal projekt jihomoravských policistů „Šikana“. Policejní preventisté v něm spolupracují se základními i středními školami a prostřednictvím videa, které natočili sami studenti, rozebírají problematiku šikany i kyberšikany.

Tématem letošního ročníku je „Šikana a násilí mezi nezletilými“. Nominovaní se měli zaměřit na prevenci násilí mezi mládeží, jeho detekci a následné zjišťování jeho rozsahu. Přihlášené projekty musely splňovat řadu kritérií: měly být například inovativní, měly dosáhnout všech svých vytyčených cílů a mělo být možné aplikovat je i v dalších státech.

Evropská cena prevence kriminality je každoročním oceněním nejlepších preventivních projektů v rámci Evropské unie. Jejím cílem je podpořit dobrou praxi a vzájemně si vyměnit zkušenosti. Projekty, které zvítězí v evropském finále, získávají 10 tisíc Eur a další ceny.