ilustrační obrázek

Chystá se vznik Evropského seskupení územní spolupráce Velká Morava

11.10.2021 15:00
Infrastruktura, energetika, informační technologie nebo turistika – úzkou spolupráci Trnavského a Jihomoravského kraje v těchto a dalších oblastech umožní Evropské seskupení územní spolupráce (ESÚS) Velká Morava.

O jeho možném založení jednal dnes (11. října 2021) hejtman Jan Grolich a jeho náměstek Jan Zámečník v Trnavě. V sídle kraje je přijal župan Jozef Viskupič.

Stejně tak chtějí oba zakládající kraje spolupracovat na posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací, ochraně životního prostředí, v krizovém řízení nebo v oblasti kybernetické bezpečnosti či dopravy.

ESÚS Velká Morava dosud formálně nevzniklo. Kraje již předložily svoje připomínky k záměru ESÚS oběma ministerstvům pro místní rozvoj.  Závěrečná verze dohody, odsouhlasená oběma stranami, musí poté projít schválením v zastupitelstvech.

Ke slavnostnímu podpisu dohody by mělo symbolicky dojít během oslav 15. výročí podpisu partnerské dohody mezi Trnavským samosprávným krajem a Jihomoravským krajem v závěru listopadu letošního roku.

foto - Trnavský samosprávný kraj 01
foto - Trnavský samosprávný kraj 02.jpg
foto - Trnavský samosprávný kraj 03.jpg
foto - Trnavský samosprávný kraj 04.jpg
foto - Trnavský samosprávný kraj 05.jpg