ilustrační obrázek

Medaile rakouským záchranářům za rychlou pomoc obětem tornáda na Moravě

13.9.2021 19:00
V pondělí 13. září 2021 se na velvyslanectví ČR ve Vídni uskutečnil slavnostní ceremoniál.

Velvyslankyně Ivana Červenková předala medaili ministra zahraničních věcí České repuliky „Za zásluhy o diplomacii“ Siegfriedu Weinertovi a medaile ministra vnitra České republiky posádkám vrtulníků rakouské letecké záchranné služby Christophorus 2 a Christophorus 9 – Reinhardu Kraxnerovi, Willimu Welserovi, Oliveru Stastnymu, Robertu Luntzerovi, Bernhardu Saxingerovi a Michaelu Wallnerovi. Za Jihomoravský kraj se slavnostního aktu zúčastnil radní Jiří Kasala.

Siegfried Weinert obdržel z rukou velvyslankyně medaili ministra zahraničních věcí „Za zásluhy o diplomacii“ za svůj příspěvek k rozvoji spolupráce českých a rakouských zdravotnických služeb. Rozvoji této spolupráce se věnuje dlouhodobě. Od počátku se výrazně podílel na rozhovorech, které v roce 2016 vedly k přijetí Rámcové smlouvy mezi Rakouskou republikou a Českou republikou o spolupráci v ZZS (a posléze i na jednáních o čtyřstranné prováděcí dohodě mezi Spolkovou zemí Dolní Rakousko, Jihomoravským krajem, Jihočeským krajem a Krajem Vysočina). Díky nim mohou jednotky ZZS vzájemně zasahovat i na druhé straně hranice a poskytnout tak pacientům naléhavou zdravotní pomoc v co nejkratším čase. Úspěšný model nyní inspiruje i jinde: Rakousko o obdobné dohodě jedná i se Slovenskem a Maďarskem.

Po vyznamenání Siegfrieda Weinerta obdržely posádky vrtulníků Christophorus 2 a Christophorus 9 z rukou velvyslankyně medaile ministra vnitra České republiky za rychlou pomoc občanům České republiky. Vyznamenaní piloti, lékaři a záchranáři rakouské letecké záchranné služby Christophorus (ÖAMTC) zasahovali během zničující přírodní katastrofy na jihu Moravy dne 24. června. V mezní situaci se díky jejich včasnému zásahu podařilo zachránit lidské životy.

foto - medaile rakouským záchranářům 00
foto - medaile rakouským záchranářům 01.jpg
foto - medaile rakouským záchranářům 02.jpg
foto - medaile rakouským záchranářům 03.jpg