ilustrační obrázek

Kraj podpořil memorandum pro elektronizaci zdravotnictví a telemedicínu, podpis přidali zástupci 19 organizací

14.9.2021 18:00
Především rozvoj elektronických nástrojů a postupů a usnadnění externího přístupu ke zdravotnickým službám si klade za cíl Memorandum o spolupráci pro elektronizaci zdravotnictví a telemedicínu.

Hejtman Jan Grolich za Jihomoravský kraj a s ním zástupci dalších 18 institucí a organizací podepsali dokument v prostorách brněnského magistrátu v úterý 14. září 2021.

„Žijeme v 21. století a medicína tak musí používat stále modernější nástroje i v rámci externího přístupu k pacientovi. To, jak moc je to důležité, ukázala právě pandemie covidu, kdy se spousta zdravotních záležitostí na ose pacient-lékař přenesla do „virtuálního“ prostoru,“ říká hejtman Jan Grolich.

Krajská rada uzavření memoranda schválila před dvěma týdny. Společný záměr dnes stvrdilo podpisem 19 organizací (mimo jiné: statutární město Brno, Jihomoravský kraj, Ministerstvo zdravotnictví, brněnské nemocnice, Masarykova univerzita včetně jejích špičkových vědeckých pracovišť, VUT, zástupci zdravotních pojišťoven a Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky…).

Předmětem spolupráce jsou například také aktivity směřující ke zlepšování péče o pacienty s Alzheimerovou nemocí, Parkinsonovou nemocí a epilepsií, tedy pomoci využití chytrých asistenčních senzorů, včetně nezbytných IT technologií u poskytovatelů zdravotních služeb. Memorandum podporuje také vybudování telemedicínského centra zaměřeného na monitoring seniorů a zdravotně ohrožených skupin obyvatel a další SMART projekty z oblasti telemedicíny.

210914_podpis_memoranda_foto_sch008
210914_podpis_memoranda_foto_sch012.jpg
210914_podpis_memoranda_foto_sch016.jpg
210914_podpis_memoranda_foto_sch022.jpg
210914_podpis_memoranda_foto_sch036.jpg