Poskytovatelé EVVO - více info

Asociace zahradní terapie, z.s.

AZT sdružuje poskytovatele, vzdělavatele a další zájemce v oblasti zahradní terapie. Účelem  je propagace a rozvoj ZT jako cíleného, plánovaného a reflektovaného terapeutického procesu, jehož cílem je zlepšit či udržet tělesné, duševní, kognitivní a sociální funkce a soběstačnost jehoúčastníků, přičemž hlavním prostředkem tohoto procesu je práce s rostlinami, zahradnické aktivity a kontakt s přírodou za přítomnosti odborného terapeuta, díky čemuž se dosáhne konkrétně klinicky definovaných cílů.

Botanická zahrada PřF MU

Botanická zahrada si klade za cíl nejen spravovat a rozšiřovat sbírky rostlin a poskytovat služby s tímto spojené, ale i vzdělávat. V současné době vzděláváme žáky MŠ, SŠ, VŠ a další zájemce z řad veřejnosti formou exkurzí doplněných o pracovní listy. Věnujeme se i vzdělávání dospělýcha seniorů v rámci univerzit třetího věku. Výklad přizpůsobujeme potřebám cílových skupin dle probíraného učiva, nebo zájmu. Vždy klademe důraz na ochranu životního prostředí.

Človíček (One Little) z.s. / Přírodní dětský klub Človíček

Hlavním posláním organizace je začleňování dětí se zdravotním znevýhodněním mezi děti ostatní. Jednou z hlavních aktivit je nabídka celoročního programu EVVO pro děti předškolního a mladšího školního věku, víkendové a prázdninové aktivity zaměřené na poznávání a zážitky v přírodě. Zázemí pro naše aktivity v rámci EVVO je umístěno na prostorné louce na okraji MČ Brno-Bosonohy, podél horního toku říčky  Leskavy. Zázemí tvoří přírodní zahrada, tůňka, jurta, teepee a maringotka. 

Děti Země

Poradenství v oblasti účasti veřejnosti při rozhodování úřadu o povolování různých staveb (územní plánování, proces SEA a EIA, správní řízení, soudní řízení), včetně např. řízení o kácení dřevin. Využívání práva na informace veřejnosti.

Dům dětí a mládeže Veselí nad Moravou

Dům dětí a mládeže ve Veselí nad Moravou je příspěvkovou organizací Jihomoravského kraje, jejímž cílem je zajišťovat volnočasové aktivity pro děti, mládež a širokou veřejnost. Kromě pravidelné činnosti nabízíme výukové programy v oblasti enviromentálního vzdělávání na našem rekreačním středisku Radost ve Vřesovicích u Kyjova.

Dům přírody Moravského krasu, o.p.s.

Dům přírody Moravského krasu je moderní návštěvnické středisko, které se nachází v srdci Moravského krasu na Skalním mlýně. Kromě využití běžných služeb informačního centra se v naší expozici můžete aktivně zapojit do procesu poznávání a objevování. Pro školy, školky a organizované skupiny máme připraveny speciální programy o Moravském krasu a komentované prohlídky expozice.

Ekologický institut Veronica

Expertní a vzdělávací organizace. Zabývá se jak městským, tak venkovským prostředím. Aktivity rozvíjí v širokém záběru od místního detailu po mezinárodní souvislosti. Provoz ekologické poradny. Časopis Veronica. Témata: ekologická domácnost, ekoprovoz institucí, přírodní zahrady, ochrana klimatu, úspory energie.

Ekoporadna Tišnovsko

Ekoporadna je stálým kontaktním bodem, kam se mohou lidé obrátit s nejrůznějšími dotazy z oblasti ekologie a životního prostředí, půjčit si knihy a časopisy environmentálního zaměření či si koupit výrobky s certifikací Fair Trade. Ekoporadna také pravidelně pořádá přednášky, besedy a exkurze pro zájemce především z řad veřejnosti, akce pro dobrovolníky, (čištění vodních toků, sázení stromů nebo ochrana obojživelníků). Na základě poptávky ekoporadce připravuje i výukové programy.

Epona, z.s.

Epona připravuje vedle pravidelného provozu hipoterapie programy spojené s ukázkami práce s koňmi, s možností kontaktu s především s hospodářskými zvířaty pro zdravé i postižené děti. Spolek provozuje svou činnost v Hostěnicích, v areálu ekozemědělce Ing. Čapky. Programy jsou určeny dětem předškolního, raného školního věku a dětem převážně s mentální retardací a je přizpůsoben jejich potřebám. Je postaven na obohacování žáků o zážitky získávané bezprostředním kontaktem s hospodářskými zvířaty.

Filiánek, z.s.

Filiánek, z.s. je NNO jejíž hlavní náplní jsou aktivity zaměřené na volný čas dětí, rodin a seniorů. Pořádá tábory pro děti, pobyty pro seniory, rodinné pobytové programy, výukové a vzdělávací programy pro školky a školy, vzdělávací kurzy a semináře pro dospělé, připravuje a organizuje celostátní baletní a výtvarné soutěže pro děti a mládež, připravuje a realizuje akce pro veřejnost, dětské dny, tréninky paměti, plesy. Účastní se projektů pořádaných Kanceláří Brno - Zdravé město.

Hnutí DUHA

Dokážeme rozhýbat politiky a úřady, jednáme s firmami a pomáháme domácnostem. Našich výsledků bychom nedosáhli bez podpory tisíců lidí, jako jste vy. Stále hledáme nové cesty, umíme se poučit z chyb a naši práci zakládáme na odborných znalostech. A právě díky tomu všemu můžeme energicky a efektivně naplňovat společnou vizi. Usilujeme o svobodnou a demokratickou společnost, která respektuje a chrání přírodu a zajišťuje čisté a zdravé prostředí pro život. 

Hnutí DUHA - Sedmá generace

Dvouměsíčník Sedmá generace vychází od roku 1991 s cílem reflektovat sociální a ekologické aspekty vývoje soudobé civilizace a zasazovat je do širších souvislostí, ať už politických, ekonomických či obecně kulturních. Tematicky se soustředíme zejména na ochranu přírody a životního prostředí, obnovitelnou energetiku, alternativní ekonomiku, biozemědělství, ekovýchovu, lidská a zvířecí práva či menšinovou kulturu.

Junák - český skaut, Kaprálův mlýn, z.s.

Kaprálův mlýn je ekodům pro vzdělávací akce v Moravském krasu. 
Připravujeme přírodovědné a ekologické programy pro školy a sloužíme jako skautská základna poskytující zázemí nejenom Junáku, ale i dalším organizacím dětí a mládeže. Na Kaprálově mlýně se rovněž setkáte s řadou ekotechnologií ve skutečném provozu.

Lamacentrum Hády (ZO ČSOP Pozemkový spolek Hády)

Ekocentrum s chovem alpak, ovcí, koz, králíků a včel. Realizujeme zážitkové výukové programy pro děti i osvětové akce pro veřejnost. Staráme se o chráněná území na Hádech, budujeme naučné stezky. Zvířata nám pomáhají v péči o území, ale i při výukových programech.

Lesní správa Znojmo (Lesy České republiky, s.p.)

Lesní pedagogika je jedna z metod lesnické a environmentální osvěty zabývající se předáváním pravdivých informací o lese a hospodaření v něm zábavnou formou prostřednictvím lesního pedagoga. Důraz je kladen na tzv. zážitkové poznávání lesa, kdy se účastníci aktivit lesní pedagogiky učí vnímat les všemi smysly, čímž u nich dochází k přirozenému vnímání a snadnému zapamatování. 

Lesy města Brna, a.s.

Lesní pedagogika je environmentální vzdělávání o lese, o vztazích a procesech probíhajících v něm, které je založeno na prožitku zprostředkovaném lesními pedagogy (lesník s pedagogickými znalostmi a zkušenostmi) nejlépe přímo v prostředí lesa. Smyslem lesní pedagogiky je prohloubit u veřejnosti zájem o les a objasnit význam hospodaření v lese, zlepšení vztahu člověka k lesu a k přírodě obecně, podpora pozitivního vztahu k práci lesníků a podpora zájmu o dřevo jako obnovitelnou surovinu. Lesy města Brna, a.s. uskutečňují své programy v lokalitách brněnských městských lesů, zejména na naučných stezkách, v oboře Holedná a v areálu U mravence v Brně-Řečkovicích.

Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání Brno, p.o.

Lipka je jedna z největších a nejstarších organizací v České republice, které se věnují environmentální výchově, vzdělávání a osvětě. Školám a školkám nabízí jedno či vícedenní ekologické výukové programy. Odpoledne se pět pracovišť Lipky plní dětmi při přírodovědných a tvořivých kroužcích a dospělými při řemeslných kurzech. Dále Lipka zajišťuje na několika vysokých školách výuku předmětů zaměřených na environmentalistiku a také rozvíjí systematické vzdělávání pedagogických pracovníků.

Lipka - pracoviště Jezírko

Pracoviště Lipky Jezírko se nachází v malebném prostředí lesů poblíž brněnských Soběšic. Těžištěm činnosti Jezírka jsou jednodenní a pobytové ekologické výukové programy pro školy převážně z Jihomoravského kraje. Velká část výuky probíhá přímo v lese v okolí pracoviště, a umožňuje tak názorné učení a osvojování znalostí, ale i probouzení citového vztahu k lesu prostřednictvím aktivit zaměřených na smyslové vnímání přírody. Pracoviště je vybaveno speciálními výukovými a herními prvky, děti zde mohou prolézat šestnáctimetrovou chodbou mraveniště nebo strávit čas v nočním lese.

Lipka - pracoviště Kamenná

Kamenná je nejmladším pracovištěm Lipky – školského zařízení pro environmentální vzdělávání. Nese čestné jméno Vzdělávací centrum Aleše Záveského, které upomíná na tvůrce českého pojetí ekopedagogiky. Pracoviště Kamenná rozvíjí systém vzdělávání pedagogů od dlouhodobého specializačního studia pro koordinátory environmentální výchovy ve školách až po jednotlivé tematicky zaměřené semináře pro učitele různých oborů na všech stupních škol.

Lipka - pracoviště Lipová

Pracoviště Lipová se nachází v blízkosti centra města Brna ve funkcionalistické vilce, která je obklopena ukázkovou přírodní zahradou přístupnou všem návštěvníkům. Je zázemím pro vedení Lipky a samostatným pracovištěm, které již víc než dvacet let naplňuje požadavky jihomoravských škol. Během celého týdne probíhají na pracovišti Lipová ekologické výukové programy, přírodovědné a tvořivé kroužky, semináře pro studenty VŠ i pedagogy z Jihomoravského kraje. Po večerech a o víkendech zaplňují Lipku zájemci z řad veřejnosti, kteří se věnují práci s přírodními materiály na našich řemeslných kurzech.

Lipka - pracoviště Rozmarýnek

  • Příprava a realizace půldenních i celodenních výukových programů pro účastníky z mateřských, základních i středních škol, tematicky zaměřených nejen na přírodu a ekologii, ale také na zdravý životní styl včetně zdravého vaření a bydlení.
  • Příprava a realizace škol v přírodě a ozdravných pobytů pro žáky základních škol.
  • Odpolední a víkendová činnost zájmových kroužků a klubů.
  • Příměstské i pobytové tábory pro děti všech věkových kategorií.
  • Akce pro širokou veřejnost, především pak pro rodiny s dětmi.

Lipka - pracoviště Rychta

Tematickým zaměřením Rychty je krajina – její vývoj, složky, vazby a souvislosti v ní a vliv člověka na krajinu kolem nás. Hlavní činností pracoviště během celého školního roku jsou pobytové ekologické výukové programy, alternativa ke školám v přírodě, pro žáky od 4. ročníku ZŠ až po SŠ. Během vegetačního období Rychta zajišťuje i celodenní venkovní programy a terénní exkurze v Moravském krasu a na Drahanské vrchovině. V zimním období pak nabídku rozšiřuje o jednodenní výukové programy a zimní exkurzi. Pedagogové Rychty koordinují projekt Škola pro udržitelný život, nabízí konzultace a stáže pro studenty a věnují se aktivní péči o chráněná území.

Nadace Veronica

Největší moravská nadace na ochranu přírody, krajiny, klimatu. Inspiruje aktivní lidi, organizace, obce ke zlepšení ŽP v jejich okolí. Dává granty Společně pro přírodu na eko projekty. Provozuje dobročinné obchody, pořádá přednášky, workshopy, benefiční akce (burzy květin, krojů, prodej jedlí v kvetináči a zachráněných hrušní, večeře s VIP). Věnuje se re-use, upcyklaci, iniciovala hnutí Upcycling Challenge, Folklore´s not dead. Obcím nabízí program Sousedé spolu, školám Pomáháme spolu mimo školu.

Poznej Víc, s.r.o.

Práce s dětmi nás baví již více než 20 let! Programy pro děti připravujeme od roku 1998 navazujeme na činnost o.s. Barevné prázdniny. Našimi lektory jsou zkušení pedagogové i studenti.

Naše služby:

  • zájmové kroužky na školách vytvořené na klíč
  • letní, zimní a podzimní tábory
  • workshopy pro děti i dospělé - bubble aktivity, jízda na hoverboardech
  • vzdělávací a poznávací exkurze
  • organizace příměstských táborů

Kontakt: Ing. Pavla Přikrylová, 602 780 880, kancelář Mikuláš. nám. 5, Brno

Rezekvítek, z.s.

Rezekvítek je nezisková organizace zabývající se ekologickou výchovou a ochranou přírody od roku 1991. Prohlubujeme vztah a úctu k přírodě a životnímu prostředí. Propojujeme praktickou ochranu přírody se vzděláváním a prožitkem.

Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, pobočka Brno

  • Národní inventarizace lesů
  • Oblastní plány rozvoje lesů
  • Lesnická typologie
  • Hospodářská úprava lesů
  • Lesní pedagogika
  • Poradenství v lesním hospodářství
  • Reprodukční materiál lesních dřevin
  • Informační datové centrum
  • Podpora státní správy a myslivosti
  • atd.

Vzdělávací a informační středisko Bílé Karpaty, o.p.s.

  • Výchova, vzdělávání a informování dětí a mládeže
  • Další vzdělávání pedagogických pracovníků
  • Ekolog. výchova a vzdělávání veřejnosti
  • Informační činnost pro návštěvníky
  • Zajišťování součinnosti subjektů ochrany přírody v regionu jv. Moravy a se zahraničními subjekty
  • Poradenství při přípravě a připomínkování zpracovaných projektů týkajících se ochrany přírody a rozvoj regionu
  • Poradenství v oblasti ŽP
  • Překladatelská činnost v oblasti životních prostředí a turistiky
  • Příprava a prodej informačních a metodických materiálů a školních pomůcek

ZO ČSOP Bílé Karpaty

Činnost ZO ČSOP Bílé Karpaty je velmi pestrá, pečujeme o více než 200 ha luk v Bílých Karpatech a Pomoraví, pěstujeme a přípravujeme regionální osivo, provádíme odborné botanické průzkumy, zpracováváme plány péče pro maloplošné zvláště chráněné území, provádíme populárně naučnou činnost formou přednášek, informačních panelů a exkurzí přes vydávání časopisu Bílé-Biele Karpaty, až po ekovýchovu formou kroužku Mladých ochránců přírody a příměstských táborů a budování Domu přírody Bílých Karpat.

ZOO PARK Vyškov

ZOO PARK Vyškov je zaměřen zejména na chov domácích a hospodářských zvířat z celého světa. Součástí areálu zooparku je i replika hanáckého statku z přelomu 19. a 20. století s expozicí tradičního venkovského života a centrem environmentální výchovy, v němž jsou interaktivní expozice s ekologickými tématy. Pro mateřské a základní školy jsou připravené vzdělávací programy. K zooparku patří i DinoPark a vyškovská hvězdárna v krásném přírodním prostředí Marchanického hájku.

 

zpět na rozcestník