ilustrační obrázek

Kraj v boji proti suchu podpoří další projekty a vypíše již 3. kolo dotačního programu

1.9.2021 15:30
Kraj pošle 400 tisíc korun Vranovu u Brna na opravu vodní nádrže, 386 tisíc do Kuřimského Jestřábí na obnovu rybníčků v lokalitě Mezižlabí nebo například 96 tisíc korun na Alej „Na vrších“ v Letovicích, kde dojde k výsadbě 85 kusů různých druhů ovocných stromů podél polní cesty.

Krajští radní na své středeční (1. září 2021) schůzi odsouhlasili a doporučili zastupitelstvu schválit dotační podporu celkem 31 projektům (v celkové částce 4,1 milionu korun) v rámci 2. kola dotačního programu Podpora boje proti suchu, zadržení vody v krajině a následná péče o zeleň na území Jihomoravského kraje v roce 2021. Rozhodli také o vypsání již 3. kola tohoto dotačního programu.

Na dotační program vyčlenil kraj celkem 20 milionů korun. V rámci předchozího 1. kola dotačního programu již podpořil 118 žádostí celkovou částkou 12,9 milionu korun.

Třetí kolo výzvy kraj v boji proti suchu zaměří na podporu projektových dokumentací a koncepčních dokumentů. „Kvalitní projektová činnost vždy významným způsobem sníží náklady a čas potřebný k realizaci díla. Chceme, aby před startem nových výzev byla v Jihomoravském kraji připravena půda pro vznik co možná největšího počtu projektů. Z toho důvodu jsme se rozhodli otevřít v letošním roce třetí kolo právě pro dotační titul Projektové dokumentace a dotační titul Koncepční dokumenty k opatření ke zmírnění dopadů klimatických změn,“ vysvětluje náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Jak následně dodal, obce a dobrovolné svazky obcí budou mít možnost v rámci 3. kola výzvy zažádat o finanční podporu na své plánované projekty v přípravné fázi (projekční činnosti) od 4. do 15. října 2021.

Podrobnosti k dotačnímu programu ZDE