ilustrační obrázek

Čím prokázat bezinfekčnost? Napoví systém O-T-N

24.8.2021 7:00
Systém O-T-N, zveřejněný Ministerstvem zdravotnictví, je způsob, jak může člověk prokázat, že splňuje požadavky pro vstup do různých provozoven služeb, restaurací, hotelů, nebo třeba na kulturní akce. Stojí na třech základních pilířích: očkování, testech a prodělaném onemocnění covid-19.

 

Očkování

Prokazuje se certifikátem. Bodu očkování vyhovuje každý, kdo doloží, že od aplikace poslední dávky očkovací látky uplynulo nejméně 14 dní. 

Negativní test

Prokazuje se zprávou z odběrového centra, nebo certifikátem. Bodu negativní test vyhovuje každý, kdo doloží, že absolvoval nejdéle před 7 dny PCR test s negativním výsledkem, nebo nejdéle před 72 hodinami antigenní test s negativním výsledkem.

Prodělané onemocnění

Prokazuje se SMS zprávou o pozitivním testu z odběrového centra nebo certifikátem. Bodu o prodělané nemoci vyhovuje každý, kdo doloží, že prodělal laboratorně potvrzené onemocnění covid-19, uplynula u něj doba izolace a od prvního pozitivního antigenního nebo PCR testu neuplynulo více než 180 dní.

Jedním ze způsobů prokázání splnění podmínek systému O-N-T je stažení certifikátu do aplikace Tečka. Organizátoři akcí, zaměstnanci provozoven, hoteliéři a další jsou pomocí aplikace čTečka schopni ověřit platnost certifikátů (skenováním QR kódů), které předkládají zákazníci. Aplikace je schopna rozpoznat pravost QR kódu.

Podrobnější informace k systému O-T-N z Ministerstva zdravotnictví ZDE.

 

 

0001.jpg