ilustrační obrázek

Navštivte Den otevřených dveří krajského úřadu, kraj spustil online registraci

28.7.2021 14:00
Den otevřených dveří krajského úřadu se blíží, letos se uskuteční opět jako součást Brněnské muzejní noci.

Zájemci o tradiční návštěvu úřadu v netradičním čase tak budou mít tuto možnost 7. srpna od 18.00 až do 23.00. Dnes (28. července 2021) byla spuštěna online registrace zájemců o návštěvu.

„Ani letos jsme bohužel nemohli otevřít úplně bez omezení a část programu jsme museli osekat. Ale i tak se můžete po online registraci přijít podívat do historického Zemského domu na brněnském Žerotínově náměstí, kde krajský úřad sídlí. Sice už nebudete moci obdivovat turnikety dole u vrátnice, které jsme dali pryč. Ale za to tady bude výstava olejomaleb Antonína Vojtka a food carvingová díla Terezy Buchtové. Já tady budu také, zastavte se, rád vás uvidím,“ láká k návštěvě hejtman Jan Grolich. Zájemci si budou moct prohlédnout nejen jeho pracovnu, ale i jednací sál zastupitelstva a další reprezentační místnosti úřadu. Za příznivého počasí bude k dispozici i výhled ze střechy a výklad o krajské včelnici, která se zde nachází. 

Zájemci o komentovanou prohlídku se k návštěvě mohou online přihlásit ZDE .

Budova současného sídla krajské samosprávy byla postavena v roce 1907 jako Nový zemský dům a tvořila administrativní zázemí sousedního Moravského zemského sněmu. Její stavbu tehdy iniciovali představitelé země Moravské, tehdejší části Rakouska-Uherska. Dnes v historickém sále této budovy jen o tři patra výše zasedá krajské zastupitelstvo.

Podrobnosti o letošní Brněnské muzejní noci naleznete na www.brnenskamuzejninoc.cz/ .