ilustrační obrázek

Dalších 57 milionů poputuje na opravy mostů v kraji

21.7.2021 14:30
Na opravy dalších sedmi vybraných mostů na jižní Moravě poputuje téměř 57 milionů korun, o které navýšil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) prostředky na financování silnic v majetku kraje.

Doplnění seznamu akcí hrazených fondem na jihu Moravy dnes (21. července 2021) schválili krajští radní.

Za 12,42 milionu korun tak Správa a údržba silnic JMK (SÚS JMK) opraví například most mezi obcemi Přeskače a Tavíkovice, za 4,45 milionu korun most přes přehradní nádrž Křetínka v Letovicích nebo za 4,2 milionu korun most přes Litavu ve Zbýšově (přehled mostů v tabulce ZDE, docx).  

„Očekávané náklady nově předkládaných akcí sice činí cca 32 milionů korun, tedy méně než ono navýšení ve výši 57 milionů, nicméně Správa a údržba silnic JMK bude realizovat i další akce z původního SFDI již odsouhlaseného seznamu, které doposud nebyly finančně pokryty, a tudíž plně využije celkovou alokaci finančních prostředků na realizaci staveb v Jihomoravském kraji,“ vysvětluje krajský radní pro oblast dopravy Jiří Crha.

Prostředky vyčleněné SFDI na financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví Jihomoravského kraje se tak v tomto roce z původních 279,8 milionu vyšplhají na celkových téměř 337 milionů korun. Stávající usnesení rady o využití prostředků SFDI poskytovaných na krajské silnice v roce 2021 zůstávající beze změny (podrobné informace o jejich využití naleznete ZDE).