ilustrační obrázek

Hybridní a elektrická vozidla i fotovoltaika na střechy krajských budov

21.7.2021 14:00
Krajský úřad Jihomoravského kraje úspěšně prochází postupnou ekologizací.

Před časem se díky získané dotaci podařilo dokončit nákup dvou hybridních vozů pro služební účely, na tento krok se současné vedení kraje pokusí navázat například osazením střech krajských budov fotovoltaickými panely. Ekologizační proces by měl navíc v dohledné době zefektivnit a zastřešit nový informační systém. 

S vidinou úspornějšího a k životnímu prostředí šetrnějšího provozu pořídil kraj pro úřad dvojici osobních automobilů Škoda s plug-in hybridním pohonem. „Nákup, který započal již za předchozího vedení, se podařilo dokončit letos v dubnu za pomocí dotace ve výši 400 tisíc korun ze Státního fondu životního prostředí,“ uvádí Lukáš Dubec, náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí. Auta s alternativním pohonem nahradila starší vozidla a jsou využívána výhradně ke služebním účelům. Celková hodnota obou vozů činila 1,9 milionů korun. 

Jak Dubec dodává, jejich užívání se jeví jako smysluplné a úřad by rád na nákup navázal také další ekologizací dopravy. „Kupříkladu v první polovině srpna si kraj od společnosti Teplárny Brno bezplatně zapůjčí dva elektromobily k vyzkoušení, abychom zjistili, nakolik efektivní by byl také provoz tohoto typu vozidel,“ podotýká náměstek pro oblast životního prostředí.

Dalším plánovaným ekologickým krokem úřadu je osazení střech krajských budov fotovoltaickými panely, a to v co největším možném počtu. Výzva v rámci Modernizačního fondu Evropské komise, který umožňuje investice do energetických systémů a jejich zlepšení, byla spuštěna 12. července. Kraj se hodlá ucházet o podporu na výstavbu fotovoltaických elektráren na veřejných budovách, které má ve vlastnictví. Konkrétně by se jednalo o Domov u Františka v Újezdu u Brna, Domov Horizont v Kyjově, OA a SOU Veselí nad Moravou, SVČ Ivančice, Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, LILA Domov pro postižené děti Otnice a nemocnici Tišnov.

Tyto postupy by přitom zdaleka neměly být jedinými opatřeními k postupné ekologizaci krajské instituce. Proces je navíc potřeba pro aktuální nesourodé systémy, které na úřadu panují, usměrnit. „Jihomoravský kraj v současné době používá různorodé informační nástroje k zajišťování energetického a facility managementu, jako je Excel či e-mail. Tento způsob organizace je z dlouhodobého hlediska nevýhodný a neudržitelný. Aktuálně tak probíhá výběr nového dodavatele unifikovaného informačního systému, který by měl organizační procesy zásadně usnadnit a zefektivnit,“ upřesňuje Lukáš Dubec. Předpokládaná cena nového informačního systému činí 4 980 000 korun.