ilustrační obrázek

Centrální sklad v MND končí, stavební materiál bude zůstávat v obcích

14.7.2021 12:30
Každá obec už bude využívat jen vlastní sklad stavebního materiálu. Shodli se na tom starostové. Centrální místo v Moravských naftových dolech končí. S organizací a výdejem v obcích pomáhají vojáci. O změnách dnes (14. červenec 2021) informoval po jednání Krizového štábu Jihomoravského kraje hejtman Jan Grolich.

S postupujícími pracemi se snižuje počet hasičů i vojáků v terénu. Dohromady jich teď v zasažené oblasti působí zhruba 200. „Armádu převelujeme na pomoc do obcí, úkoly jim budou moct zadávat starostové,“ řekl hejtman Jan Grolich.

Hasičům v tuto chvíli zbývá posledních 21 demolic. Práce v Lužicích už ukončili, Hrušky, kde zbývá jedna demolice, by měli předat v následujících dnech. „V Hruškách řešíme ještě připojení na plyn. Stále chybí 85 domácnostem a je potřeba tam vybudovat nové vedení, což může trvat asi 14 dní,“ podotkl jihomoravský hejtman.

Postiženým domácnostem rozeslal Jihomoravský kraj informační letáky a jednoduchým přehledem, jak a kde řešit finanční podporu od státu nebo neziskovek. Najdou tam kontakty na Ministerstvo pro místní rozvoj a humanitární organizace, které jim pomohou.

Všichni žadatelé o dotaci nebo půjčku potřebují odhad škod. V terénu jim mají být k ruce projektanti a odhadci z České komory autorizovaných inženýrů a techniků, které zaplatí kraj. „Během dnešního dne bychom mohli od ministerstva dostat metodiku, jak škody nacenit a podle toho pak budeme postupovat dál,“ upřesnil Jan Grolich.