ilustrační obrázek

O prodlouženém víkendu se očekává velký nápor dobrovolníků

1.7.2021 12:00
Do dvou určených míst se mají soustředit dobrovolníci, kteří o prodlouženém víkendu zamíří pomáhat do tornádem postižených oblastí na Hodonínsku a Břeclavsku.

„Jde o kulturní dům v Hodoníně, který již takto funguje, a od zítřejšího dne bude zprovozněno parkoviště na letišti u Břeclavi. Toto jsou dvě záchytná parkoviště, odkud budou dobrovolníky svážet autobusy do míst, kde je třeba pomoci. Jde nám o to, aby hned věděli, kam mají zamířit, kde a s čím mají pomáhat,“ říká hejtman Jan Grolich

Jedním z ústředních témat dnešního (1. července 2021) jednání Krizového štábu JMK v Podivíně byla příprava na prodloužený víkend, kdy se očekává velký nápor dobrovolnické pomoci. Jak dodal hejtman Grolich, místa, kde je potřeba pomáhat, se nyní nenacházejí jenom v samotných centrech obcí, ale také v jejich okolí. „Je totiž potřeba vyčistit také okolní pole nebo například vinice, i tam bude velmi potřeba práce dobrovolníků,“ vysvětluje Grolich. Do postižených oblastí také přijíždí další armádní technika – jen během dnešního dne by sem mělo dorazit dalších 39 kusů techniky. Lidem stiženým přírodní katastrofou pomáhá přibližně 80 psychologů, kteří působí ve všech zasažených místech včetně hodonínského Pánova. 

Aktuální číslo k demolici určených objektů je k dnešku 157 domů. Nejedná se ovšem o finální číslo, průzkumy obcí statiky a pracovníky stavebních úřadů budou dokončeny v průběhu dneška a zítřka.

Hasiči pokračují v čištění obcí. „Odhaduji, že máme vyčištěno 50 až 60 procent území obcí od následků tornáda,“ uvedl ředitel krajského hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán. Hasiči také pracují na přemisťování materiálu z 11 provizorních skládek, které vznikaly v průběhu týdne. „Chceme tyto navezené sutiny postupně převézt a koncentrovat na třech k tomu určených místech, kde se začnou postupně likvidovat,“ dodal Pelikán. 

Jak upozornil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil, počet obětí ničivého živlu se zastavil na čísle 6. „Žádná další osoba není v pátrání ani není pohřešovaná,“ zdůraznil Tržil.