ilustrační obrázek

Nedostatečné kapacity škol na Brněnsku

29.6.2021 12:00
Dne 29.6.2021 se konal kulatý stůl ke kapacitám školství na Brněnsku.

Jde o reakci na sdělení řady starostů, kterým začíná chybět kapacita základních škol. Jednání ve Slavkově u Brna svolal jihomoravský náměstek Jiří Nantl a zúčastnili se jej starostové obcí s rozšířenou působností (Kuřim, Tišnov, Ivančice, Rosice, Pohořelice, Židlochovice, Slavkov u Brna) i zástupci ministerstva školství v čele s náměstkyní ministra Zuzanou Matuškovou. 

„Změny souvisí s demografickým vývojem a stěhováním obyvatel do širší metropolitní oblasti kolem Brna. Mimo jiné se zdá, že systém úřední evidence kapacit škol, který je používán ministerstvem školství pro plánování investic, vznikl před téměř 30 lety a dnes už možná neodpovídá stylu organizace výuky, představě o velikosti tříd, o prostorových nárocích vyplývajících z práce se žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Jedním z výstupů kulatého stolu, kromě konkrétních investičních námětů v obcích, je tak upozornění na to, že by bylo žádoucí provést revizi úřední evidence kapacit škol, aby odrážela reálný stav pozorovaný v terénu,“ uvedl po jednání Jiří Nantl – náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro vzdělávání a chytrý region.

Celková kapacita základních škol v Jihomoravském kraji je 153 528 míst a zřizují je především obce. Jihomoravský kraj je zřizovatelem hlavně základních škol pro žáky se specifickými vzdělávacími potřebami. Kapacita těchto škol je 3 897 míst.

Školní rok 2020/21 byl označen jako rok s nejvyšším počtem žáků v ZŠ od školního roku 2003/04. V následujících letech se očekává další nárůst. Maximální počet žáků v ZŠ v JMK atakuje 120 tisíc pravděpodobně ve školním roce 2026/27.