ilustrační obrázek

Kraj přispěje na sanaci skály, která ohrožuje cyklostezku mezi Bílovicemi a Obřany

24.6.2021 14:30
Oblíbená cyklostezka, která měří 3,7 kilometru a vede po levém břehu Svitavy, musela být koncem dubna uzavřena kvůli padajícímu kamení.

Jihomoravský kraj přispěje vlastníkovi cyklostezky, kterým je Dobrovolný svazek obcí Časnýř, na sanaci skály částkou 1,5 milionu korun.

K sesuvům svahu a skály z lesního pozemku nad cyklostezkou Bílovice nad Svitavou – Brno – Obřany začalo docházet na začátku letošního roku. 

„Využití cyklostezky je neobvykle veliké jak lidmi jedoucími na kole do práce do Brna a zpět, tak sportovci či rekreanty z Brna. Svou náročností je vhodná pro všechny věkové kategorie a také pro in-line bruslaře. Na cestě jsou závislí i majitelé rekreačních objektů, které jsou podél cyklostezky umístěny. Je to taky jediný možný přístup pro složky IZS k nemovitostem u cyklostezky. Problém řešili opakovaně hasiči i policie,“ okomentoval stav na cyklostezce hejtmanův náměstek pro regionální rozvoj Jan Zámečník

Majitel cyklostezky už zahájil první nezbytné kroky k zajištění její bezpečnosti (mj. zpracování posudku, osazení dopravního značení s informačními tabulemi, vykácení stromů, které by mohly způsobit další sesuvy, odklizení dřevní hmoty, ruční čištění skály, odbagrování a odvoz sutě ze sesuvů).  Celkové náklady spojené s nápravou sesuvů a sanačními pracemi vyčíslil přibližně na 4 570 000 korun. Sanační práce by měly skončit ještě letos, už o letních prázdninách ale DSO Časnýř plánuje alespoň částečné zprovoznění této cyklostezky.