ilustrační obrázek

Vysokorychlostní železniční trať v JMK

18.6.2021 16:30
Nové vysokorychlostní železnice prezentovala Správa železnic zástupcům Jihomoravského kraje.

Tým přípravy vysokorychlostních tratí (VRT) informoval o aktuálním stavu projektování. Popsal varianty vedení jednotlivých úseků VRT a jejich přínosy. Informoval rovněž o možných technických řešeních, které omezují šíření hluku, zajišťují prostupnost krajiny či její ochranu. Správa železnic také popsala způsob výběru dodavatelů na zpracování dokumentací a zodpověděla i na otázky týkající se financování celého projektu.

"Výstavbu VRT Jihomoravský kraj dlouhodobě podporuje, neboť představuje obrovský potenciál pro jeho další rozvoj. Vysokorychlostní trať by zvýšila komfort cestujících, a dokonce by umožnila pojmout větší množství vlaků za hodinu," okomentoval projekt Jiří Crha - radní JMK pro dopravu.

Projekt se může dotknout také zásad územního rozvoje, neboť bude potřeba jejich aktualizace. „Jihomoravský kraj byl požádán oficiálně požádán Ministerstvem dopravy o aktualizaci zásad územního rozvoje potřebnou pro úsek Vysočina – Brno. Kraj počítá s pořízením této aktualizace, nicméně po domluvě s Ministerstvem dopravy a Správnou železnic počká na schválení nového územního plánu města Brna," dodává Martin Maleček - radní JMK pro územní plánování.

Více v tiskové zprávě Správy železnic: Správa železnic představila projekt VRT v Jihomoravském kraji - Aktuality - www.spravazeleznic.cz

foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 01
foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 02
foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 03.jpg
foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 04.jpg
foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 05.jpg
foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 06.jpg
foto - jednání o vysokorychlostní trati VRT 00.jpg