ilustrační obrázek

Chutě pod drobnohledem: odborníci hodnotili kvalitu regionálních potravin

17.6.2021 18:00
Kvalita surovin, způsob výroby, design, ale taky třeba vliv na zdraví spotřebitelů. To jsou jen dílčí ukazatele, na které se dnes (17. června 2021) soustředila porota na Mendelově univerzitě v Brně. Odborníci tam hodnotili nejlepší regionální potraviny Jihomoravského kraje.

Zúčastnil se i náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Zámečník. Do soutěže se letos zapojilo 41 výrobců, kteří dohromady přihlásili 138 produktů. Vítěze vybrala hodnotitelská komise v devíti kategoriích.

Zásadní podmínkou bylo, aby byly vyrobené ve zdejším regionu, tedy na jižní Moravě. Podíl místních surovin musí tvořit minimálně 70 procent, hlavní surovina musí být výhradně tuzemského původu.

Cílem soutěží o značky Regionální potravina Jihomoravského kraje, ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2021 a Chuť jižní Moravy 2021 je podpořit živnostníky, malé a střední firmy v regionu, které mají nejvýše 250 zaměstnanců. Zároveň je pomáhají zviditelnit a zvýšit oblibu jejich produktů mezi odbornou veřejností i spotřebiteli.

Slavnostní vyhlášení výsledků plánují pořadatelé na 29. srpen 2021 v Kyjově při akci Jihomoravské krajské dožínky.

Soutěž vyhlašuje a organizuje Regionální agrární komora Jihomoravského kraje, ve spolupráci s Jihomoravským krajem, Mendelovou univerzitou, Ministerstvem zemědělství a dalšími partnery. Společně jsou garanty úrovně, kvality, objektivity a dalších kritérií celé akce.

IMG_9534
kompozice
IMG_9523