ilustrační obrázek

Skrytá paměť Moravy v době korony

4.6.2021 8:00
Jubilejní 15. ročník literární soutěže spisovatelských talentů Skrytá paměť Moravy má své laureáty

Návrh poroty na ocenění a udělení finančních darů schválila Rada Jihomoravského kraje 2. června 2021.

Cenu pro vítěze první kategorie (11-15 let) si odveze Adéla Vokušová do Prahy za Distanční pohádku na dobrou noc¸ ve druhé kategorii (16-19 let) zvítězil s povídkou Rande na dálku aneb Láska v době korony Šimon Latýn z Prostějova.

Další dvě ceny získávají soutěžící z Hustopečí, mezi mladšími finalisty se dokonce objevilo známé jméno z loňského ročníku: Jitka Stritzlová tentokrát získala za příběh Maskovaná druhé místo. Třetím místem ocenila porota Martina Radu za text Příliš rychle a čestné uznání udělila Malvíně Jurečkové a Benediktu Bláhovi. Také letos se porotci rozhodli vyjádřit pochvalu soutěžícím, jejichž texty je zaujaly: Miriam Boumové, Tereze Jízdné a Janu Bartoňovi. V druhé kategorii přinesla povídka Sestra Julie pomyslnou stříbrnou medaili Janu Valíčkovi ze Šitbořic a bronzovou Natálii Součkové z Blanska za povídku A vše se v dobré obrátí… Čestné uznání získává Simona Mojžíšová a Matylda Střelcová, pochvalu poroty Natálie Macháňová, Barbora Vondráková a Ondřej Chotaš.

Téma Život v době korony oslovilo soutěžící z celé České republiky - přihlásilo se 210 mladých literátů. Soutěžním podmínkám jich v I. kategorii (11–15 let) vyhovělo 126, ve II. kategorii (16–19 let) 78 autorů. Ty nejlepší z celkem 204 textů vybírala odborná porota, v níž letos zasedla novinářka a redaktorka Olga Jeřábková, literární historička Romana Macháčková, historik Tomáš Jeřábek a vedoucí Památníku Libor Kalina. Spisovatele Richarda Skolka vystřídala Anežka Soukupová, skandinavistka a překladatelka, vítězka prvního ročníku Skryté paměti Moravy.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže a předání ocenění se uskuteční 22. září 2021 v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě, současně s vyhlášením dalšího ročníku soutěže.

Oceněné texty budou zveřejněny na webových stránkách Muzea Brněnska www.muzeumbrnenska.cz a také publikovány v literárním sborníku Skrytá paměť Moravy -XV. ročník, který vyjde na podzim tohoto roku.

SOUTĚŽ: Skrytá paměť Moravy – XV. ročník, téma „Život v době korony“
VYHLAŠOVATEL: Jihomoravský kraj
ORGANIZÁTOŘI: Muzeum Brněnska, příspěvková organizace, pobočka Památník písemnictví na Moravě
VYHLÁŠENÍ XV. ROČNÍKU: 24. září 2020
UZÁVĚRKA SOUTĚŽE: 31. března 2021
VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ: 2. června 2021
SLAVNOSTNÍ PŘEDÁNÍ CEN: 22. září 2021
KONTAKT: Památník písemnictví na Moravě, Klášter 1, 664 61 Rajhrad, tel.: 544 544 282,
e-mail: pamet@muzeumbrnenska.cz

plakát - literární soutěž Skrytá paměť Moravy, 2021