ilustrační obrázek

Na jih Moravy zavítala lichtenštejnská princezna

Lichtenštejnská princezna a velvyslankyně Maria-Pia Kothbauer dnes (2. června 2021) navštívila hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha.

Hlavním tématem jednání byla spolupráce Lichtenštejnského knížectví s Jihomoravským krajem a společné výhledy do budoucna: třeba v oblasti umění, školství či regionální turistiky. Setkání se zúčastnil také budoucí honorární konzul Lichtenštejnska v Brně Daniel Herman a náměstek hejtmana Jiří Nantl. Konzulát by se měl ve městě otevírat během letošního roku, jeho cílem bude posílit vzájemné vazby mezi zeměmi.

Jižní Morava spolupracuje s Lichtenštejnskem zejména v oblasti školství. Úspěšné je například propojení tamního Gymnázia Vaduz s brněnským Gymnáziem Matyáše Lercha.

S Lichtenštejny je jih Moravy velmi úzce spjatý historicky. Společné dějiny se psaly už v polovině 13. století, kdy začali působit v Mikulově. Stopy jejich rodu jsou na Moravě stále patrné, zejména v oblasti kultury, hospodářství a vědy. Svědkem jejich nadále aktivní přítomnosti je pak Lednicko-valtický areál.

LP3
LP2
LP1