ilustrační obrázek

Kraj představil zástupcům vlády priority v oblasti inovací: vědeckotechnologická centra i podporu startupů

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová navštívili inovační, vzdělávací a výzkumná centra i progresivní firmy v Jihomoravském kraji. Během návštěvy se podívali mimo jiné do inovační agentury JIC, Otevřené zahrady Nadace partnerství nebo kreativního hubu KUMST.

Unikátní podnikatelský ekosystém Jihomoravského kraje zástupcům vlády představil ředitel JIC Petr Chládek a radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka. Ten zároveň prezentoval priority JMK v oblasti inovací.

„Jihomoravský zázrak je výsledkem dvaceti let nepřetržitého úsilí: výsledkem je region, který v ničem nezaostává za špičkami západní Evropy, který zaměstnává desítky tisíc lidí ve znalostní ekonomice a který přináší desítky miliard korun přidané hodnoty ročně - mimo jiné i do státního rozpočtu. Musíme ale pokračovat, nikdy není hotovo. Chceme ekonomickou výkonnost inovačního ekosystému do pěti let zdvojnásobit,” vysvětloval představitelům vlády Jiří Hlavenka.

Hlavenka avizoval i snahu o získání státní podpory na konkrétní inovativní projekty. Ke komercionalizaci výzkumu se zpětným finančním přínosem pro univerzity je v plánu vybudovat v oblasti bohunického Campusu vědeckotechnický park.

„Abychom dokázali zhodnotit vynikající výsledky našich univerzit ve vědě a výzkumu, kraj moderní vědeckotechnologický park nezbytně potřebuje. Inovátorům přinese nejen střechu nad hlavou, ale i vybavení a podnikatelské kompetence. Ryze technickou tvorbu, například 3D tisk, pak chceme podpořit a popularizovat vybudováním tzv. FabHousu, který vychází ze zavedeného konceptu kreativních laboratoří FabLab,“ říká radní Hlavenka.

Podle ředitele inovativní agentury JIC Petra Chládka je na stole nastavení efektivnější podpory startupů z vládního programu Country for the Future. Tím by se znásobila dlouholetá péče agentury, která každoročně podporuje více než stovku firem v regionu.

„Pokud má být finanční podpora startupů efektivní, musí jim být co nejblíže, tedy na úrovni regionů. Každý z nich má svá specifika a v oblasti podpory startupů i různé priority a potřeby. Směřujme finanční podporu z národních zdrojů přes regiony. Pak bude mít pro rozvoj startupů největší efekt,“ je přesvědčen Petr Chládek, ředitel JIC.

„Kraj má k naplňování Regionální inovační strategie v JIC velice silný nástroj. Pokud však máme jít dál, růst a mimo jiné i šířit know-how mezi ostatní kraje v Česku, bude větší a systémovější podpora státu nezbytná,“ dodal Jiří Hlavenka.