Projekt Cyklostezka Brno - Jinačovice - Kuřim, úsek R1

Cílem projektu je aktivní zapojení Jihomoravského kraje na zvyšování podílu udržitelných forem dopravy - rozvoj cyklodopravy. Předkládaný projekt řeší vznik nového úseku cyklostezky mezi obcemi Brno-Kníničky a Jinačovice v délce 2,962 km v rámci území ITI BMO. Součástí cyklostezky bude nová odpočívka - dřevěný mobiliář pro odpočinek chodců a cyklistů a stojan pro 8 kol (za sedlo). Cílem projektu je umožnit bezpečné spojení mezi obcemi pro cyklisty a pěší mimo komunikaci s motorovou dopravou. Jedná se o první úsek, který bude navazovat na úsek Jinačovice - Kuřim. Mezi těmito obcemi a městem Brnem, které v regionu působí jako přirozené regionální spádové centrum, se generují pravidelné proudy osob dojíždějících za prací, do škol a za službami.

 

Cílem projektu je zvýšit podíl nemotorové dopravy na celkové dopravě v rámci dojížďky za prací, do škol a za službami v Brněnské metropolitní oblasti.


Projekt navazuje na další plánované úseky cyklostezek, a bude tak rozšiřovat nově vybudovanou infrastrukturu cyklostezek o další úsek bezpečné cyklostezky v rámci tohoto území. Bude také navazovat a propojovat mezinárodní dálkovou trasu EuroVelo 9 a národní cyklostezku trasu KČT č. 1 Pražská stezka.

 

Projekt byl podán ve výzvě č. 35 ZS ITI s vazbou na výzvu č. 50 ŘO IROP, č. 60 ITI BMO ODKAZ NA VÝZVU.

Projekt Cyklostezka Brno - Jinačovice - Kuřim, úsek R1 je spolufinancován Evropskou unií. 

Realizace projektu: 16.4.2018 - 31.10.2022.

Způsobilé výdaje projektu: 22 500 112,02 Kč.

 

Bližší informace poskytnou pracovníci oddělení strategického rozvoje:

cyklokoordinátor JMK, Jaroslav Keprt, keprt.jaroslav@jmk.cz, 541 651 325