Až do 7. června 2021 mohou regionální výrobci přihlašovat potravinářské nebo zemědělské výrobky do 12. ročníku soutěže o značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 16. ročníku soutěže o značky ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2021 a Chuť jižní Moravy 2021.
Až do 7. června 2021 mohou regionální výrobci přihlašovat potravinářské nebo zemědělské výrobky do 12. ročníku soutěže o značku Regionální potravina Jihomoravského kraje a 16. ročníku soutěže o značky ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2021 a Chuť jižní Moravy 2021.
Cílem soutěží je podpořit malé a střední firmy v regionech, které mají maximálně 250 zaměstnanců, a zároveň představit a zvýšit oblibu regionálních potravin nejen mezi odbornou veřejností, ale především mezi spotřebiteli.
U oceněných výrobků má spotřebitel jistotu, že jde o kvalitní domácí produkt, čerstvý a chutný. Tato originální známka kvality má ve svém důsledku podpořit místní producenty a pomoci jim s propagací. U výrobků se posuzuje inovativnost, senzorické vlastnosti, použité materiály, suroviny, způsoby výroby, design výrobku a další okolnosti, například vliv výrobku na zdraví spotřebitele nebo dostupnost výrobku na trhu. Produkt zároveň musí být vyrobený v konkrétním regionu, tj. v Jihomoravském kraji, což je základní podmínka soutěže. Podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu.
Hodnocení krajského kola soutěže je naplánováno na polovinu června. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěží se uskuteční na Jihomoravských krajských dožínkách v Kyjově 29. 8. 2021.
Avízo o soutěži zde
Termíny a informace pro výrobce zde
Metodika Regionální potraviny roku 2021 zde
Zásady ZLATÉ Chuti Moravy zde
Změnový formulář zde
Souhlas se zveřejněním údajů zde
Náborové oslovení zde