ilustrační obrázek

STEZKA ŽELEZNÉ OPONY VYHLÁŠENA CYKLOTRASOU ROKU 2021

30.4.2021 9:00
Společný více než 400 kilometrů dlouhý rakousko-česko-slovenský úsek Stezky Železné opony (Iron Curtain Trail) – EuroVelo 13 (EV13) mezi Českými Velenicemi/Gmündem, Slavonicemi, Znojmem, Mikulovem, Valticemi a Bratislavou byl v Nizozemsku 23. dubna 2021 vyhlášen v rámci Evropy „Cyklotrasou roku 2021“.

Po mnoho let renomovaná porota oceňuje nejlepší cyklistickou trasu v Evropě na veletrhu turistiky a cyklistiky „Fiets en Wandelbeurs“. V letošní soutěži porota ocenila trasu, která vede rozmanitou krajinou přírodních rezervací a propojuje okouzlující města a vesnice.

"Je těžké si představit, že toto krásné území tvořilo železnou oponu a bylo do roku 1989 odděleno ostnatými dráty a strážními věžemi," uvedl náměstek hejtmana Jan Zámečník a dodává: „O to je nám všem milejší, že bývalé pohraniční signálky se z části přeměnily na atraktivní cyklistický ráj.“

Rakousko-česko-slovenská část Stezky Železné opony zvítězila v konkurenci proti pobřežní trase z Cadzandu do Bad Nieuweschans podél pobřeží Severního a Waddenského moře (610 km), cyklotrase Orange Bike z Apeldoornu do Moers v holandsko-německém pohraničním regionu (225 km) a cyklotrase Zuiderzee (440 km), která vede přes Holandsko.

Podrobná tisková zpráva ZDE.