Členství kraje v mezinárodních sítích

30.4.2021 0:00
Jihomoravský kraj je kromě svých regionálních partnerství také aktivním členem mezinárodních regionálních sítí.

ERRIN

ERRIN (Síť evropských regionů pro výzkum a inovaci, neziskové sdružení) je platforma více než 130 regionů a dalších institucí, jejíž sídlo je v Bruselu. Cílem sítě je sdílení znalostí v oblasti inovací a výzkumu, podpora regionální spolupráce a vývoje projektů ve výše zmíněné oblasti za účelem posílení regionální a místní dimenze ve výzkumu a inovacích v EU. Většina aktivit je realizována v rámci 13 pracovních skupin, ve kterých se ERRIN zabývá výzkumem a inovacemi v různých tematických oblastech – např. v bioekonomii, vodním hospodářství, zdravotnictví a informačních a komunikačních technologiích.

V posledních letech se platforma zaměřovala například na téma bioekonomiky (především pak cirkulární bioekonomiky a nakládání s odpady), na tzv. „modrý růst“ (pracovní skupina organizována v rámci Evropského námořního dne v Lisabonu; zaměřena na to, jak mají investice do „modrého růstu“ pozitivní dopad na regionální inovační ekosystém), v rámci nízkouhlíkové ekonomiky na téma smart cities nebo v rámci zdraví na projekty inDemand či WE4AHA.

https://errin.eu/

JMK je v platformě zastoupeno prostřednictvím Kanceláře Jihomoravského kraje pro meziregionální spolupráci (dále KJMK), která se pravidelně účastní pracovních skupin ERRIN (v roce 2020 se KJMK účastnila zasedání 40 pracovních skupin). Rovněž v rámci platformy prezentuje projekty a záměry JMK  - zejména pracovní skupiny pro smart specializaci, design a kreativitu, biohospodářství, zdraví, smart cities, dopravu, inovace a investice, např. aktivní prezentace RIS, spolupráce kraje s univerzitami a úspěšných projektů JIC.

KJMK rovněž zprostředkovává informace z Info dnů a jednání pracovních skupin sítě ERRIN, předává nabídky zapojení se do evropských projektů, a to například pracovníkům vědecko-výzkumných institucí v kraji, dále CCR JM, hospodářským komorám, JIC a dalším.

 

PURPLE

PURPLE (Evropská platforma periurbánních regionů) je mezinárodní neziskové sdružení s vědeckými a politickými cíli, založené za účelem výměny znalostí. Jeho sídlo je v Bruselu. PURPLE je uskupení regionů a regionálních orgánů se společným zájmem o otázky týkající se zemědělství, rozvoje venkova, environmentálního managementu a řízení otevřeného prostoru, ekonomického rozvoje a územního plánování zejména v periurbánních oblastech, které zažívají významný tlak ze strany měst.

V roce 2020 se konala tři tematická setkání pracovních skupin (na téma peri-urbánní strukturální fondy, peri-urbánní krajina a peri-urbánní doprava). Dále se uskutečnily 2 zasedání generálního. Všechny akce proběhly v důsledku pandemie online.

Platforma se dále podílela na projektech ROBUST nebo Green4Grey.

JMK je v platformě zastoupen jak prostřednictvím KJMK, tak Odborem vnějších vztahů JMK a politickým zástupcem Petrem Springinsfeldem. KJMK se pravidelně účastní pracovních skupin PURPLE. Na pracovních skupinách 2020 proběhla reflexe dosavadního fungování a zhodnocení možných řešení ke zvýšení kvality schůzek. Rovněž byla reflektována situace související s pandemií a začalo se pracovat na tzv. covid paperu.

https://www.purple-eu.org/