ilustrační obrázek

31 nových autobusů v Jihomoravském kraji

23.4.2021 14:30
Zbrusu nové autobusy se chystají v létě vyjet na jihomoravské silnice.

12metrové modely CROSSWAY LE Line jsou vyrobené v závodě IVECO BUS a určené pro společnosti DOPAZ s.r.o., ČSAD Kyjov Bus a.s. a BDS-BUS, s.r.o.

Hejtman Jan Grolich při návštěvě výroby připomněl, že i když s autobusy budou jezdit různé dopravní firmy, i tak bude každý z nich cestujícím připomínat Jihomoravský kraj.
„Chceme v autobusech co největší komfort. Jen tak si lidé pro cestu do práce raději vyberou hromadnou dopravu a ne auto. Vlna nových autobusů na našich silnicích bude poznat a díky sjednocených barvám lidé konečně poznají, že autobusy jsou naše,“ zdůraznil hejtman Jan Grolich.

Kromě řidiče může každý vůz pojmout 41 sedících cestujících, až dva invalidní vozíky a samozřejmě i stojící cestující. Díky nízké podlaze přední částí vozidla mezi předními a středními dveřmi a díky druhým širokým dveřím (1 200 mm) nabízí tento model rychlejší nástup a výstup.

„Chystáme postupnou obnovu zhruba třetiny vozového parku autobusů v Jihomoravském kraji. Jsem rád, že tato česká společnost s dlouholetou tradicí je toho součástí," doplnil radní pro dopravu Jiří Crha.

„Velice si vážíme důvěry Jihomoravského kraje a tří významných dopravních společností tohoto regionu. Věříme, že cestující ocení nejen komfort a moderní prvky, ale i optimalizované náklady a k životnímu prostředí šetrný provoz,“ uvedl Jan Kimla, obchodní ředitel IVECO BUS pro trhy střední a východní Evropy.

Autobusy jsou taky vybavené zadní kamerou pro bezpečné couvání, mechanickou rampou pro snadný nástup osob s omezenou pohyblivostí, vozíčkářů i cestujících s kočárkem. Mají dvojité zasklení oken, oddělenou klimatizaci pro cestující a pro řidiče, vyhrazené sedačky pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace i prostor pro přepravu invalidních vozíků, nebo dětských kočárků. Některé autobusy jsou vybaveny i USB sloty na nabíjení mobilních telefonů či elektronickými informačními panely. Jako reakce na současnou situaci s pandemií Covid 19 jsou autobusy vybavené uzavřenou kabinou řidiče.