ilustrační obrázek

Kraj zvyšuje kapacity základních uměleckých škol

10.3.2021 9:00
Rada Jihomoravského kraje schválila změnu kapacit základních uměleckých škol, aby se snížily rozdíly mezi částmi kraje.

Rada Jihomoravského kraje dnes (10.03.2021) schválila změny nejvyššího povoleného počtu žáků v základních uměleckých školách zřizovaných krajem.
„Rozhodnutí nejvíce prospěje okresům Brno-venkov, Břeclav a Znojmo, kde jsme sledovali dlouhodobě nedostatečné příležitosti ke vzdělávání na základních uměleckých školách,“ vysvětluje rozhodnutí náměstek hejtmana pro vzdělávání a strategii chytrého regionu Jiří Nantl.
Rozhodnutí navazuje na strategický cíl kraje zajistit vyvážený rozsah nabídky základních uměleckých škol napříč celým územím kraje. Souvisí také se snahou obecně narovnávat vzdělávací příležitosti v kraji.
„Základní umělecké vzdělávání je důležitou součástí rozvoje talentu dětí, a proto potřebujeme zajistit jeho dostupnost. Dosud nejhorší situace byla v okresu Znojmo, kde byla kapacita necelých 13 % příslušné věkové skupiny dětí od 6 do 18 let, zatímco jinde v kraji to bylo až 32 %. Přijaté opatření celou situaci narovnalo a jde o první konkrétní krok, kterým naplňujeme náš cíl férového přístupu každého dítěte všude na jižní Moravě ke vzdělávacím možnostem,“ doplňuje Nantl.
Podle rozhodnutí Rady Jihomoravského kraje se zvýšila kapacita u 13 základních uměleckých škol. Ke snížení došlo u 7 subjektů, které úředně schválenou kapacitu předtím fakticky ale nenaplňovaly.