ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj očekává pozvolný růst dodávek vakcín a otevře další očkovací místa

11.2.2021 12:00
Během února by se počet dodaných vakcín do Jihomoravského kraje měl postupně navyšovat.

Koordinátor očkování a jeho tým se proto rozhodl pro takzvané očkování „na nulu“ - tedy bez odkládání rezerv na přeočkování. Z těchto důvodů bude nové termíny vyhlašovat před víkendem vždy jen na týden dopředu, aby je bylo možné přizpůsobit počtu vakcín, které skutečně dorazí.

„Všechna nová očkovací místa budou zpočátku používat vakcíny od firmy Pfizer BioNTech a přeočkovávat budou po 21 dnech. V praxi to znamená, že první tři týdny budou volné termíny. Další tři týdny se bude přeočkovávat a počet volných termínů se výrazně sníží. Tento scénář se nyní odehrává v očkovacích místech, která fungují už od ledna,“ upozornil krajský koordinátor pro očkování Lukáš Homola.

Protože registrační a rezervační systém očkování byl spuštěn v době, kdy některá očkovací místa v Jihomoravském kraji teprve vznikala, došlo k situaci, že mnoho zájemců o očkování stojí dlouhou frontu v několika málo očkovacích místech, zatímco jiná místa budou mít volnější kapacitu.

„Pokud někomu bude vyhovovat jiné očkovací místo s tzv. pomyslnou kratší frontou, může si ho klidně změnit a provede celou registraci znovu. Není třeba se obávat, že by tím ztratil místo ve frontě. Systém vybírá zájemce podle věku a pouští starší napřed bez ohledu na to, kdy se registrovali. Preferované očkovací místo lze měnit opakovaně, pokaždé je však potřeba provést celou registraci,“ upozornil Lukáš Homola.

V Jihomoravském kraji je v provozu 7 očkovacích center (kromě nemocnic), v příštím týdnu kraj plánuje otevřít dalších 6 míst. Příklad „fronty“ naleznete ZDE (jpg).

 

Pozn.: Očkovací místo a velkokapacitní očkovací centrum jsou dva odlišné pojmy. Očkovací MÍSTO je každé místo, na kterém se očkuje, tedy i nemocnice. Velkokapacitní CENTRA jsou ta, která plánujeme v 7 městech mimo areály nemocnic s propustností až 1000 lidí denně, ta budou v plném provozu až od března.

 

Seznam očkovacích MÍST:

FN u sv. Anny od 18.1.

Vojenská nemocnice Brno od 18.1.

Hustopeče od 18.1.

Zdravotní ústav Brno Gorkého od 22.1.

FN Brno Výstaviště od 25.1.

Boskovice od 8.2.

Vyškov od 8.2.

Blansko od 15.2.

Hodonín od 15.2.

Ivančice od 15.2.

Kyjov od 15.2.

Znojmo od 15.2.

Břeclav od 22.2.