ilustrační obrázek

Kraji při zvládání pandemie aktuálně pomáhá přes 150 hasičů, policistů a vojáků. Jejich počet vzroste kvůli očkování

9.2.2021 11:30
V Jihomoravském kraji na zvládání situace kolem pandemie Covid-19 dennodenně pracují kromě běžného zdravotnického personálu, také hasiči, policisté a vojáci.

V současné době jich je zapojeno přes 150. Kraj očekává, že jejich počty porostou s tím, jak kraj spustí provoz velkokapacitních očkovacích center.

„Měl jsem možnost podílet se na dnešním výjezdu s mobilním očkovacím týmem do Klobouk u Brna. Nesmírně si vážím připravenosti, odhodlání a profesionality, které jsem byl svědkem. Za kraj bych chtěl rovněž poděkovat za to, že navzdory extrémně složité situaci a vysokému pracovnímu nasazení nechybí členům týmu nadhled a dobrá nálada,“ řekl Lukáš Dubec, náměstek hejtmana. Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje má momentálně každý den nasazeno 72 hasičů, kteří pomáhají v nemocnicích, u testování nebo právě v rámci mobilních očkovacích týmů. Policie ČR a Armáda ČR poskytly zhruba po 40 policistech a vojácích.

V dalších týdnech kraj očekává navýšení počtu všech těchto složek. „Jakmile se rozjedou očkovací centra, bude potřeba větší zapojení od hasičů a policistů, kteří budou alokováni podle aktuální potřeby. Od Policie ČR máme navíc přislíbeny čtyři policisty do každého očkovacího centra v kraji. Ti budou pomáhat s administrativou, aby se zdravotnický personál mohl věnovat pouze očkování. Rovněž z přetížených nemocnic máme poptávku po tom, aby u nich nasazení vojáci zůstali dál,“ okomentoval další plány kraje Dubec.

Při zvládání pandemie Covid-19 je pozornost upřena především na zdravotníky a zdravotnický personál. Avšak díky profesionální práci hasičů, policistů a vojáků se daří udržet v chodu celou infrastrukturu spojenou s očkováním, testováním, ale i péčí o pacienty v nemocnicích a seniory v pobytových službách.