ilustrační obrázek

Na jižní Moravě dochází stříkačky a jehly pro očkování

21.1.2021 15:30
Vedení Jihomoravského kraje se rozhodlo na vlastní náklady zajistit „pohotovostní zásobu“ stříkaček a jehel potřebných pro očkování proti nemoci Covid-19.

Očkovacím centrům totiž zbývají poslední tisícovky sad.

„Z našich krajských nemocnic máme informace, že potřebných pomůcek jsou k dispozici jen tisíce kusů. I kdyby stát náhle dodal vakcíny pro nás všechny, nemůžeme je stejně aplikovat. Proto jsem pomohl zajistit alespoň základní okamžitou dodávku v počtech stovek tisíc kusů stříkaček a jehel ze skladového množství dodavatelů, cílem je pak se v řádu týdnů dostat na úroveň jednoho miliónu,“ řekl radní pro výzkum a inovace Jiří Hlavenka.

Oproti zásilce z Číny, kterou avizovalo Ministerstvo zdravotnictví, nebude muset kraj připlácet za nákladnou dopravu, materiál je totiž ze skladů v Evropské unii.

„Cena jednoho setu vychází do 1.5 koruny. Podivuji se, že stát tyto základní a nezbytné pomůcky neobjednal předem a nyní hasí požár drahou leteckou dopravou z Číny. To v našem případě odpadá,“ dodal Jiří Hlavenka.

V současnosti jsou do krajů distribuovány vakcíny proti Covid-19 bez potřebných pomůcek, nemocnice je tedy musí odebírat z vlastních zásob.