ilustrační obrázek

Představitelé čtyř sousedních krajů debatovali o rozšíření spolupráce na další regiony

14.1.2021 14:30
Coronavirová situace v sousedních partnerských regionech, průběh očkování a zapojení se do nového zdravotního partnerství pod názvem Regions 4 Health – to byla hlavní témata čtvrteční (14. ledna 2021) videokonference zástupců čtyř sousedních krajů v rámci uskupení 3+1.

Zemská hejtmanka Dolního Rakouska Johanna Mikl-Leitner spolu se zemským radním Martinem Eichtingerem, hejtmani Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina Jan Grolich a Vítězslav Schrek a náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř debatovali o možnosti rozšíření vzájemné spolupráce v oblasti zdravotnictví na další sousední regiony v oblasti – slovenské a maďarské. Partnerství staví na programech INTERREG Rakousko – Česká republika, Rakousko – Slovensko a Rakousko - Maďarsko. Například již nyní v rámci dosavadní spolupráce mezi Jihomoravským krajem a Dolním Rakouskem mohou vozy zdravotnických záchranných služeb zasahovat na obou stranách hranice – podle toho, které vozidlo je případu nehody blíže.

Myšlenkovým lídrem rozšířeného inovativního projektu Regions 4 Health je Dolní Rakousko. „Vnímáme tento projekt rozšířeného partnerství v oblasti zdravotnictví jako patřičně ambiciózní a přínosný,“ konstatoval na videokonferenci hejtman Jan Grolich. Dolnorakouský zemský radní Martin Eichtinger vyzdvihl fakt, že rozšířené partnerství nepřinese krajům žádné dodatečné náklady, navíc umožní více a lépe čerpat evropské peníze na další projekty v této oblasti. Mezi „stavební“ prvky projektu Regions 4 Health bude patřit i spolupráce mezi nemocnicemi. Jako příklad již fungující kooperace byla zmíněna spolupráce mezi nemocnicí ve Znojmě a v rakouském Melku.