ilustrační obrázek

Zastupitelé schválili rozpočet kraje na rok 2021

17.12.2020 20:00
Krajští zastupitelé na svém zasedání 17. prosince 2020 schválili rozpočet Jihomoravského kraje na příští rok.

Rozpočet kraje na rok 2021 je sestaven jako schodkový, protože rozpočet příjmů je nižší než rozpočet výdajů. Rozpočet příjmů Jihomoravského kraje na příští rok byl stanoven na 7,357 miliardy, rozpočet na straně výdajů činí 8,121 miliardy korun.

Jak konstatoval hejtman Jan Grolich, největší komplikací pro sestavování rozpočtu byl především návrh daňových změn. Kraj bude mít celkově kvůli zrušení superhrubé mzdy o 677 milionů korun méně, než předpokládala predikce daňových příjmů Ministerstva financí ze září. Celkem kvůli daňovým změnám a propadu ekonomiky přijde jižní Morava o 1,175 miliardy korun ve srovnání se schváleným rozpočtem na rok 2020. „Rozpočet kraje s názvem Hra o přežití jsme schválili. Kraj v roce 2021 musí být chytřejší, úspornější a efektivnější. Uvidíme, jak dopadne situace v parlamentu. Pokud aspoň trochu rozumně, budeme moci napjatý rozpočet upravit a poslat finance na dobré projekty,“ uvedl hejtman Grolich, který za hlavní priority označil oblast sociálních služeb a životního prostředí.

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje ve čtvrtek také schválilo usnesení, že příjmy ze sdílených daní nad rámec upraveného rozpočtu kraje na rok 2020 budou v roce 2021 prioritně použity k financování reprodukce silničního majetku, včetně výkupu pozemků.

Podrobnosti k rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2021 naleznete na internetových stránkách Jihomoravského kraje: ZDE .