ilustrační obrázek

Nové vedení kraje jednalo s představiteli samospráv Kyjovska

15.12.2020 14:00
Především o prioritách nového vedení Jihomoravského kraje v příštím období a problémech obcí a měst v čase koronavirové krize se hovořilo na setkání představitelů kraje se starostkami a starosty ORP (obcí s rozšířenou působností) Kyjov, které se uskutečnilo v úterý 15. prosince 2020 v kyjovském městském kulturním středisku.

Přítomné představitele samospráv pozdravil hejtman Jan Grolich, který účastníky setkání seznámil jak o problémech se sestavováním rozpočtu kraje na příští rok, tak o jeho konkrétní náplni. Rozpočet, který krajská samospráva nazvala Hrou o přežití, jeho tvorbu komplikuje především nedávno schválený návrh daňových změn. Kraj bude mít totiž celkově kvůli zrušení superhrubé mzdy o 677 milionů korun méně, než se plánovalo v končícím roce. Celkem kvůli daňovým změnám a propadu ekonomiky přijde Jihomoravský kraj o 1,175 miliardy korun. Za hlavní priority hejtman Grolich označil sociální oblast a investice na opatření v boji proti suchu.

Starosty a starostky z Kyjovska zajímaly další případné investice do Nemocnice Kyjov, která tvoří základ regionální zdravotní sítě v Jihomoravském kraji. Některé části nemocnice jsou velmi zastaralé, nezbytnou opravu potřebuje především gynekologicko-porodní oddělení a ARO, které mělo být zrekonstruováno už loni.

„Finanční situace samospráv nikdy nebyla v takové nejistotě jako v letošním roce. Příští rok bude v rozpočtu a investicích kraje hubeným rokem. Jak bude přesně rozpočet vypadat, budeme vědět až v únoru, proto bych doporučil podávání žádostí o dotace a finanční výpomoc odložit na tento měsíc. Vedení kraje bude samozřejmě hledat možnosti, jak neodkladné opravy, mezi které spadá i kyjovská nemocnice, zrealizovat,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Také havarijní stav silnic II. třídy tíží místní samosprávy na Kyjovsku. „Po škrtech v rozpočtu připravujeme alespoň harmonogram oprav těchto silnic, který zveřejníme a ze kterého bude patrné, jaké silnice se oprav dočkají a v jakém časovém horizontu,“ dodal hejtman.

V neposlední řadě se starostové a starostky zajímali také o rozlétání brněnského letiště. „Ačkoliv se jedná o malé letiště, určitě není svou polohou nevýznamné. Budeme zajisté aktivně hledat nové letecké společnosti, které zprovozní pravidelné linky,“ doplnil k tématu Jan Grolich.

V dalším průběhu jednání v Kyjově Jan Grolich společně se starostou města a jeho náměstkem v krajské radě Františkem Luklem navštívil krajem zřizovanou kyjovskou nemocnici.