ilustrační obrázek

V Hustopečích vyroste dům pro seniory

25.9.2020 19:30
Slavnostní poklep základního kamene stavby Domova pro seniory se konal v pátek 25. září 2020 v Hustopečích.

Samotná výstavba domova se zvláštním režimem pro 52 seniorů vyjde na 112 milionů korun. Hotový by měl být na jaře roku 2022. Projekt symbolickým poklepem na základní kámen za Jihomoravský kraj zahájil náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Marek Šlapal.

Budova pro padesátku uživatelů vyroste blízko tamní nemocnice. V okolí domov pro seniory schází. „Starší lidé v Jihomoravském kraji často dlouho čekají až se uvolní místo v domově pro seniory. Toto zařízení nevznikne jen pro obyvatele, kteří bydlí v daném městě. Klienti zde budou mít veškerou potřebnou péči, volnočasové aktivity i kulturní vyžití,“ uvedl náměstek hejtmana Marek Šlapal.

Rozšiřování kapacit domovů pro seniory je jednou z priorit představitelů Jihomoravského kraje. Akci kraj zafinancuje částečně z úvěru a částečně z dotace ministerstva práce a sociálních věcí.

Tato veřejná zakázka bude realizována metodou Design&Build. Jedná se o inovativní formu realizace veřejných zakázek na stavební práce, jejíž hlavní předností je spojení tvůrce projektové dokumentace a dodavatele stavby do jedné osoby. Metoda také významně snižuje riziko nechvalně proslulých vícenákladů. „Zájem dodavatelů o uvedenou veřejnou zakázku byl již tradičně vysoký, do zadávacího řízení podalo nabídku 15 účastníků, čímž kraj opět potvrdil svou stabilní pozici veřejného zadavatele i dobré jméno smluvního partnera za situace, kdy počet nabídek podaných do veřejných zakázek na stavební práce má spíše klesající tendenci. Jsem přesvědčen, že využívání nových metod zadávání veřejných zakázek při současném uplatnění principů odpovědného veřejného zadávání je krok správným směrem,“ okomentoval projekt náměstek hejtmana pro investice Petr Hýbler.

Nový objekt o půdorysu cca 47 m x 16 m, který vyroste na krajském pozemku, je navržen jako jednoduchý kvádr s orientací podélné osy jih – sever. Orientace 14 jednolůžkových a 19 dvoulůžkových pokojů je směřována na východ a západ. Stavba bude mít jedno podzemní podlaží s hospodářským vstupem a čtyři podlaží nadzemní, vlastní kotelnu, prádelnu, žehlírnu, kuchyň, jídelnu a prostory pro ordinaci lékaře a rehabilitaci. Čtvrté nadzemní podlaží bude disponovat terasou s pergolou a zahradou.

Generálním dodavatelem stavby je brněnská společnost ESOX, spol. s r.o. Celková smluvní cena stavby bez vybavení gastrotechnologií a bez vybavení interiéru činí 112 131 407 korun vč. DPH.

I v tomto případě Jihomoravský kraj v souladu se schválenou strategií uplatnil principy odpovědného zadávání – dodavatele stavby mj. smluvně zavázal k dodržování férových dodavatelských vztahů či ke snaze o maximální úsilí v rámci eliminace ukládání stavebních odpadů na skládky a zajištění recyklace využitelných stavebních odpadů.