ilustrační obrázek

Zadávání zakázek: Stříbro pro Jihomoravský kraj

24.9.2020 7:00
Jak hospodárně a férově zadávaly kraje veřejné zakázky? Vysvědčení úřadům vystavili 22. září 2020 ekonomové spolku Econlab ve spolupráci s poradenskou společností OTIDEA...

Ocenění v podobě sošky „Neplejtváka“ putuje do Zlína, jen těsně za svými východomoravskými sousedy se na druhém místě umístil Jihomoravský kraj.

Jihomoravský kraj uspěl díky necenovým soutěžím, používá je téměř v polovině případů. „Veřejné zakázky zadáváme odpovědně a dodavatele vybíráme tak, abychom získali nejlepší hodnotu za peníze zohledňující kromě ekonomických ukazatelů i ukazatele společenské a environmentální,“ vysvětluje jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Úspěch v Zindexu však vyžaduje víc než jen to – dá se přirovnat k desetiboji pro úřady. Začíná od férových podmínek soutěže, které přilákají konkurenci, prochází přes rychlé rozhodování a vypořádávání připomínek a končí transparentním uveřejněním výsledků.

„Naším cílem je ukázat úřadům cestu k hospodárnějším a průhlednějším nákupům. Detailní vysvědčení na webu zindex.cz hodnotí všechny zakázky za poslední tři a půl roku, tedy zhruba za uplynulé volební období. Dáváme tak zprávu voličům, jak se zacházelo s jejich penězi,“ shrnuje vedoucí projektu Jiří Skuhrovec.

Zindex je zveřejňován pravidelně nejen před volbami. Hodnocení „v poločase“ volebního období dostalo letos do datové schránky i 250 měst, jejich výsledky budou známy v polovině října. Právě pravidelnost hodnocení totiž motivuje ke zlepšení. „Víme, že některé úřady cíleně mění postupy, aby získaly lepší hodnocení. Tím se naplňuje smysl projektu – formou soutěže motivovat k hospodárnějšímu utrácení,“ pochvaluje si Skuhrovec.

Zindex je hodnocení založené čistě na měřitelných datech. Zpracovává databázi stovek tisíc zakázek, aby poskytl nestranné hodnocení efektivity úřadů. V roce 2018 byl oceněn Evropskou komisí jako nejlepší projekt svého druhu v EU, získal i první cenu v soutěži Společně otevíráme data a prošel odbornou oponenturou expertní skupiny Ministerstva pro místní rozvoj.

Ocenění „Neplejtvák“ je předáváno spolu s renomovanou společností OTIDEA, která se věnuje administraci veřejných zakázek již 16 let. „Věříme, že oceňovat nejlepší je dobrá cesta, jak efektivně, a přitom nenásilně zlepšovat kulturu zadávání veřejných zakázek v Česku,“ uzavírá majitel skupiny OTIDEA Tomáš Langr.

Hodnoceno bylo období 01/2017-06/2020. Úplné hodnocení lze nalézt na webu zindex.cz. Metodika hodnocení je detailně popsaná na wiki.zindex.cz .