ilustrační obrázek

Dofinancování sociálních služeb 5,5 milionem korun

17.9.2020 19:30
Zbylých 5,5 milionu korun z letošní dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí (ve výši 1,62 miliardy korun), se rozhodl kraj přerozdělit sociálním službám v regionu.

Při čerpání peněz platí shodná pravidla pro všechny subjekty bez ohledu na právní formu a zřizovatele. Vypočítaná výše dofinancování u konkrétního poskytovatele sociálních služeb bude přiznána jen od částky 5 000 korun a více. Schválili to na svém zasedání 17. září 2020 jihomoravští zastupitelé.

Tuto rezervu ze státního rozpočtu musíme rozdělit plošně, bez jakéhokoliv upřednostnění některého druhu služeb. Stanovili jsme si minimální výši této částky 5 000 korun, protože rozdělení nižší sumy by bylo neefektivní. Peníze poputují těm poskytovatelům sociálních služeb, kde letošní požadovaná výše podpory činila méně než 96,5 % optimální finanční podpory,“ sdělil hejtmanův náměstek pro sociální oblast Marek Šlapal.

Největší částku – přes 500 tisíc korun - v rámci dofinancování obdržela Diecézní charita Brno.

„Všechny dodatky ke smlouvám budou řešeny cestou plné elektronizace, nikdo kvůli nim nebude muset cestovat na krajský úřad. Věřím, že do měsíce budou mít poskytovatelé sociálních služeb peníze na svém účtu,“ doplnil Šlapal.

V Jihomoravském kraji je přes 400 sociálních služeb zařazených v krajské síti. Kraj je zřizovatelem 28 příspěvkových organizací v sociální oblasti, především pobytových služeb, jako jsou domovy pro seniory.