ilustrační obrázek

Jihomoravský kraj již podeváté hostí paralympiádu handicapované mládeže

16.9.2020 14:00
Stovky účastníků poměří své sportovní síly během letních Evropských her handicapované mládeže, které se konají ve dnech 16. – 20. září 2020 v Brně.

Do Sportovní areálu VUT pod Palackého vrchem dorazil ve středu 16. září na zahajovací ceremoniál také jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Do soutěží ve vypsaných sportech se mohla přihlásit mládež se všemi druhy zdravotního postižení ve věku od 10 do 26 let. Soutěžit se bude v pěti disciplínách – atletice, plavání, stolním tenise, boccie a bocce.

„Emil Open se se všemi ceremoniály, touhou všech sportovců ukázat co nejlepší výkony a úžasnou atmosférou může jednoznačně rovnat olympiádě velké. Právě lidé s handicapem mohou být velkým vzorem pro ostatní, co se týká jejich neuvěřitelné houževnatosti a odhodlání překonávat sami sebe. V neposlední řadě se navzájem setkávat a navazovat nová přátelství. V tom je tento projekt jedinečný a podpora takových akcí má smysl, a proto je Jihomoravský kraj již několik let hrdým partnerem,“ řekl hejtman jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Na letošní ročník kraj přispěje částkou 750 000 korun.

Nadační fond Emil je nezisková organizace pomáhající handicapovaným dětem a mladým lidem do 30 let sportovat, a to především formou přímé finanční pomoci. Nadační fond Emil podpořil již přes 8 tisíc individuálních sportovců i sportovních klubů. Jeho základním posláním je být symbolem účinné pomoci handicapovaným mladým sportovcům, pomáhat jim v rámci celé ČR prostřednictvím sportu překonávat vlastní bariéry, nacházet nové přátele a objevovat ten „svůj“ smysl života.

Evropské hry handicapované mládeže jsou mezinárodním sportovním a společenským setkáním mladých lidí se zdravotním postižením. Očekávaným počtem účastníků, mezinárodním pojetím, rozsahem sportovních aktivit doprovodného a kulturního programu se jedná o ojedinělou akci evropského formátu. Akce navazuje na úspěšné a výrazně rostoucí předchozí ročníky her handicapované mládeže.